11/25/13 06:06
(http://offnews.bg)

Протестна вълна заля Киев след отказа на Украйна от ЕС

Протест в Киев, Украйна срещу решението на правителството на прекрати преговорите за подписване на споразумение за асоцииране в ЕС. Снимка: . Алексей Фурман/РИА Новости

Протестна вълна заля Киев след решението на украинското правителство да прекрати подготовката за подписване на споразумение за асоцииране в Европейския съюз. Брюксел изтълкува решението като завой в обратна посока под давление на Москва.

Хиляди украинци заляха улиците на столицата в неделя вечер. Демонстрацията бе най-големия уличен протест от “Оранжевата революция” през 2004 година. Според опозицията на площада са излезли 100 хил. души, според полицията – 20 хил. Журналисти посочиха, че на площада е имало няколко десетки хиляди души.

Протестът – най-голямото предизвикателство от идването на Виктор Янукович на власт през 2010 г. – завърши със сблъсъци с полицията. Тя отговори със сълзотворен газ на опита на демонстрантите да нахлуят в сградата на правителството. Двама служители на реда са пострадали.

След неколкократните им опити да влязат в сградата, десетки хиляди протестиращи окупираха част от площада. Хората настояват правителството да преразгледа решението си за спиране на разговорите за асоцииране в ЕС.

В телевизионно интервю в неделя вечер премиерът на Украйна заяви, че ЕС не е предложил достатъчни компенсации на Украйна за евентуалната загуба на руските пазари, която би последвала асоциирането и споразумението за свободна търговия на страната му с ЕС.

И тази сутрин на пл. “Майдан Незалежности” и на Европейския площад в центъра на Киев има около 1000 души, съобщава РИА Новости. Те са обкръжени от сътрудници на специалните части „Беркут”.

Статията "Протестна вълна заля Киев след отказа на Украйна от ЕС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване