11/27/13 12:43
(http://noresharski.com/)

Къде се крие Пеевски: Семейните имоти на успелия мъж на 33 и майка му

ФИРМИ, СВЪРЗАНИ С ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И МАЙКА МУ, ПРИТЕЖАВАТ БЛИЗО 100 ЛУКСОЗНИ ЖИЛИЩНИ ИМОТA ЗА НАЙ-МАЛКО 12.5 МЛН. ЛЕВА В СОФИЯ И СТРАНАТА

Николай Стайков и екип на noresharski.com

Къде живее изчезналия депутат Делян Пеевски и какво притежава всъщност той и семейството му? Това няма да научите от имотната му декларация – според нея той има два апартамента (на ул.Гладстон и в кв. Бъкстон) и една къща в с. Иваняне до София, но не живее в тях. Не става и да го питаме – депутатът е на практика неоткриваем, но за всеки случай пробваме с изпратени въпроси към пресцентъра на ДПС, въпреки че знаем че той не дава интервюта. Разследване на NOresharski.com в службите по вписвания и свързани фирми показва, че Пеевски и семейството му живеят в строго охранявани сгради в южните квартали на София – Бояна и Симеоново – които не са регистрирани на тяхно име и за които се полагат извънредни мерки за сигурност. Отделно от основните имоти в които живее и работи, семейството притежава още десетки луксозни парцели и апартаменти и спокойно може да мине за един от най-големите собственици на луксозни жилищни имоти в България.

Всички имоти са на името на фирми, но трудно могат да минат за офиси поради очевидно жилищното си предназначение. В имотния протфейл на тандема майка и син влизат над 100 отделни имота – къщи, парцели, апартаменти и дори една хижа (бивша почивна станция) и ресторант в полите на Витоша. Имотите са концентрирани основно в две свързани фирми – „Балканска медийна компания“ ООД (собственост на Ирена Кръстева), „Алфа медия груп“ и „Диема холдинг груп“ (и двете собственост на британска компания с краен собственик офшорна фирма на Бахамите). Според оценка на агенти за недвижими имоти, показаният списък беше оценен на най-малко 12.5 млн лева, при това по доста песимистични оценка. Основната част от имотите са в луксозните части на столицата – Център, Докторска градина, Изток и южните квартали – и избрани части на страната като Стария град на Пловдив, Несебър, Велинград и Ковачевица.

Пътят на семейството от скромни собственици на апартамент на седмия етаж на бл.51 в столичния кв. Изток до сегашните си имения започва с

имотен фалстарт, който за малко не ги откарва до прокуратурата.

През 2000 година те се договарят за продажбата на фамилния си апартамент, но след прибирането на пълната сума от 70 хиляди марки в уречения ден и час не се явяват на прехвърлянето на собствеността на купувача. Измамената Анна Василевска се опитва да се свърже с продавачите, но те спират да отговарят на телефоните си. Подушвайки имотната измама, адвокатът на Василевска проверява установява, че в уречения ден на прехвърляне (16 октомври 2000г) имотът е бил дарен от Ирена Кръстева на сина й Делян.

Част от исковата молба на измамената Анна Василевска срещу Ирена Кръстева и Делян Пеевски с изкане за запор на апартамента и изпълнение на задължението за прехвърляне

Част от исковата молба на измамената Анна Василевска срещу Ирена Кръстева и Делян Пеевски с искане за запор на апартамента и изпълнение на задължението за прехвърляне

Младият Делян, въпреки крехката си възраст от 20 години, участва активно в схемата – преди това лично с пълномощно от майка си е прибрал капарото за апартамента. (Исковата молба за неизпълнения договор за покупко-продажба беше публикуван преди месец от bivol.bg. Наложената възбрана все още може да се види в Службите по вписванията срещу имената на майка и син). Единствената причина за липсата на разследване на прокуратурата е, че излъгания купувач е предпочел да не я уведоми с цел да се търси бързо извънсъдебно изпълнение на договора. Благодарение на бързата си реакция и наложената възбрана, измамената Василевска успява да получи платения си апартамент, тъй като Делян Пеевски е във фактическа невъзможност да го прехвърли на трето лице и логично предпочита историята да се потули. Прокуратурата не е уведомена, а кариерата на Делян – чиста за върховете на държавната администрация.

(Да се свържеш с г-жа Ирена Кръстева не е лесно, но все пак се пробваме и настояваме, въпреки че само три дни по-рано наш сътрудник се пробва по друг повод да се свърже с тотален неуспех. На посочения в сайта на Нова българска медийна група телефон за контакт 02/9602231 вдва последователни работни дни не отговаря никой. На сайта има форма за контакт, която от три опита изкарва съобщение. Failed to send your message. Please try later or contact the administrator by another method. Явно не ни е писано да се свържем с нея).

След това слабо начало – все пак Делян е само на 20 години – семейството се позамогва. Тринадесет години по-късно, те са собственици на имотен портфейл, който спокойно може да запълни сайта на една имотна агенция.

Къде все пак живее Пеевски?

След взрива от 2009 г., който остава неразкрит, Пеевски и семейството вземат сериозни мерски за сигурност. Улицата на една от къщите, в които живеят в момента – луксозна вила с басейн на ул. Иван Богданов в столичния квартал „Симеоново“ – е с жива охрана и от двата края, а на ъгъла със Симеоновско шосе има постоянно може да се види джип на охраната му. Тъй като всеки автомобил, който минава през улицата, се следи с камери с цел проверка, охранителите са си спестили труд като са сложили знак „улица без изход“. Охранителите са от същата фирма „Командо“, която ползва джипът Порше Кайен на „Нова българска медийна група“, взривен през 2009 година край дома на Пеевски в Бъкстон. Нашата проверка преди две седмиц установи огромен брой камери, петима охранители и един джип да охраняват улица „Иван Богданов“. Луксозната вила с двор от 1249 кв.м. е собственост на „Балканска медийна компания“ със собственик майката на Пеевски, Ирена Кръстева и е придобита през 2012 година на стойност 586 749 лева.

Охранител на фирма "Командо", сниман от камерите на Google Maps през 2012г. Нашият екип завари същото положение и сега.

Охранител на фирма „Командо“ пази улицата на един от имотите на Пеевски и майка му. Снимката е на Google Maps през 2012г. Нашият екип завари същото положение и през ноември 2013г.

От лятото на 2013 година обаче Пеевски използва усилено и друго място – спа хотел „Берлин“ в кв. Бояна, построен от фирма „Уолтън Асошийтс Еко“. Отново през фирма на майка си той купува няколко обособени части от хотела – апартаменти и подземни гаражи. Нашата проверка на място показа две нива на външна охрана, наличен подземен паркинг на три нива. Вътрешни източници споделят за отделен асансьор директно от паркинга към последния етаж на хотела, къде са площите, използвани от Пеевски. До входа на подземния гараж има огромен дизалов агрегат за електричество с възможност за захранване 48 часа при авария. Сигурността тук е на особено високо ниво – живата охрана и камерите започват от ъгъла на улица Иваница Данчев, минават през паркинга и опасват целия хотел.

Първото впечатление след влизането в сградата е символичния брой гости и постоянното присъствие на мускулести охранители в лоби бара. Любопитно впечатление прави идеално подредения кът за вестници, в който почетно място заема флагманът на Пеевските медии вестник „Уикенд“ и всички останали негови медии. На въпроса откога има такъв богат избор на вестници рецепционистът плахо отговаря с усмивка – „Отскоро“.

Официално фирмата на майката на Пеевски е собственик на няколко апартамента в хотела и съответните им паркоместа и идеални части от парцела. От лятото на 2013г. в собствеността на хотела обаче има промяна – официално собственик на огромната част от хотела става нова фирма (без видима връзка със семейството на Пеевски). Тази промяна съвпада обаче с много промени – нанасянето на Пеевски, ограничаване на достъпа на гостите до подземния паркинг и затваряне на басейна и фитнеса за ползване от външни хора.

Освен двете най-охранявани сгради, в списъка с имоти на Пеевски и майка му има още много – луксозна резиденция с над 6000 кв.м. двор в кв. Симеоново, вила и няколко апартамента на ул. Панорамен път в Бояна, еднофамилна къща в кв. Бъкстон, почти всички апартаменти от апартхотел „Изток“ в едноименния квартал, къща в района на Докторската градина, апартамент на ул. Цар Освободител (Списъкът е доста дълъг, но най-любопитните имоти и повече подробности за тях сме показали в галерията тук)

А къде си почива Пеевски?

Перлата в короната на извънстоличните имоти на семейството е парцел в Стария град на Пловдив, на ул. Княз Церетелев 10. Парцелът е близо един декар и се намира на ул. Княз Цертелев 10, в съседство с църквата „Свети Димитър“. Закупен е на търг от съдия изпълнител, а по информация на в-к „Марица“ (собственост на Ирена Кръстева) разпродажбата е заради дългове на Димитър Христолов, бивш собственик и на футболен клуб „Ботев“. Измежду по-малките имоти са три ваканционни апартамента в Несебър, парцели и имоти във Велинград. Истински интересното тук обаче се оказва този път не във фирмите на Ирена Кръстева, а в такива без видма връзка със семейството.

Проверката на получен сигнал за имение на Пеевски в село Ковачевица се потвърждава още като стъпиш в селото и заговориш с местните хора. Наш репортер се разходи и поговори с някои от тях, които посочиха веднага „делянпеевските сараи“. Това са „Капсъзовите къщи“, един от най-известните места за почивка в селото и региона. Те обаче се оказват собственост на друга фирма – „Алфа медиа груп“ – първоначално регистрирана от сегашната шефка на правителствената пресслужба Ани Димитрова, а по-късно придобита от британска компания с краен собственик в Бахамите и Британските вирджински острови (За пълно разследване на връзките тук)

Капсъзовите къщи в Ковачевица, сега известни в селото като Делянпеевските сараи

Капсъзовите къщи в Ковачевица, сега известни в селото като Делянпеевските сараи

В тази фирма също има интересни имоти. Един от тях съвпада с предишен сигнал до noresharski.com – за бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат на теротиорията на парк Витоша. Според наши източници този леко отдалечен имот е особено предпочитан от Пеевски заради пълното уединение и лесната охрана. Имотът е закупен от 2007 година от бившата държавна печатница „Димитър Благоев”, собственост на ВАЦ и става собственост на фирма „Алфа медиа груп“. Предмет на сделката е само сградата, без земята (най-вероятно поради статута на парк „Витоша“). 

В трета свързана фирма, отново със същия неизвестен краен собственик, откриваме амбициозен туристически проект в Троянския балкан. Фирма Е.К.П.И ЕАД планира да изгради ваканционно селище със спортни обекти и развлекателна част в местнотта „Мешелика“ край село Борима, известно с ловното си стопанство. Парцелът от 164 декара е купен от общината срещу ангажимент за  инвестиции в тригодишен срок, но научаваме че на няколко пъти срокът е бил удължаван. Любопитно е, че най-важния документ – оценката за въздействието на околната среда – е бил издаден на 13 февруари 2013 година, буквално в последните дни на правителството на Бойко Борисов.

Това са най-любопитните от имотите, които нашето разследване откри в свързаните със семейството на Делян Пеевски фирми. Те покриват само имотите в страната, тъй като проверката в чужбина е скъпа е времеемка. Въпросът който възниква обаче, е можеш ли да притежаваш имоти, без да си официално собственик? Проверката показва – категорично да. Фасулски лесно е, и никакви закони за офшорки няма да попречат нито сега, нито в бъдеще.

Важно уточнение: Ние сме медия с кауза, но за нас принципите на обективната журналистика са също толкова важни. Ето нашите опити да се свържем със засегнатите лица

- Изпратихме въпроси на Делян Пеевски през пресцентъра на ДПС. Имаме тяхното уверение че са му предадени.
- Изпратихме въпроси за коментар на шефа на Правителствената информационна служба Ани Димитрова. Без отговор до момента, както нямаме отговор и напратеното преди три месеца питане за състава на правителствената делегация до Китай.
- Позвънихме на всички телефони в официалната регистрация на споменатите фирми в два последователни работни дни. Човек от екипа ни беше помолен да се обади по-късно и това беше единствен и последен разговор.
- Изпратихме съобщение на мобилния телефон на премиера Пламен Орешарски и на неговия личен мейл poresharski@abv.bg с питане дали информацията за имотното състояние на Делян Пеевски и казуса с имотното ужилване от 2000г. е била достояние на ДАНС при предлагането му за председател на ДАНС. Без отговор засега.

The post Къде се крие Пеевски: Семейните имоти на успелия мъж на 33 и майка му appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване