11/27/13 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Оскъдна трапеза за бедните в Деня на благодарността

Франс прес

Президентът Обама със семейството си раздава храна на бедни на Деня на благодарността. Снимка: Белия дом

В четвъртък Съединените щати отбелязват Деня на благодарността. За мнозина това е повод да седнат в семеен кръг на богата трапеза, но за най-бедните тази година тя няма да е толкова изобилна заради неотдавнашното намаляване на помощите за храна.

Докато американците купуват пуйките за традиционната вечеря, споделена в знак на благодарност от първите колонисти с индианците, които са им помогнали, хранителни банки и асоциации са затрупани със заявки за помощи.

След дълги преговори депутатите в Конгреса не увеличиха средствата по програмата за хранителни помощи, наречена “Снап”, която трябва да облекчи последиците от рецесията от 2008 - 2009 г. Програмата е към края си и бюджетът й беше намален с около 5 милиарда долара за бюджетната година 2014.

Поради тази причина помощта, която се полага на едно четиричленно семейство, намаля от 668 долара месечно на 632 долара. Намалението от 36 долара е равностойно на 21 порции, изчисли анализаторската организация Център за бюджетни и политически приоритети.

Бъдещето на “Снап” изглежда мрачно. Контролираният от демократите Сенат подкрепи намаляването на “Снап” с 5 милиарда долара за 10 години, докато Камарата на представителите, където мнозинството е републиканско, предложи намаление с около 40 милиарда. Депутатите се надяват да постигнат компромис преди края на годината, което може да доведе до орязване с общо 10 милиарда на програмата, която подпомага прехраната на всеки седми американец или общо на 48 милиона души.

“В Америка е като в “Клетниците”, казва пред АФП безработният Ленард Едуардс, който използва програмата. Той работи като доброволец в асоциацията “Хляб за града” във Вашингтон и твърди, че вече ще получава с 20 долара по-малко на месец, така че ще изпитва затруднения да си осигурява храна. “Мога да издържа до трите последни дни” на месеца, уточнява Едуардс, който е бивш военен и всеки месец получава чувал с храна и от асоциацията, в която работи.

В това време във Вашингтон, в сянката на Капитолия и на Белия дом, едно от всеки три деца страда от недохранване. Според мрежата “Храна за Америка”, обединяваща 200 асоциации за подпомагане на прехраната, това е най-лошата статистика в САЩ след тази в щата Ню Мексико. На национално ниво от недохранване страда всяко пето дете.

Според официални данни делът на бедността в САЩ през 2012 г. е бил 15 процента. Във Вашингтон делът на бедността е малко по-висок - 19 процента, но съпоставен с цените на живота в столицата, достига 23 процента. Измежду 632 000-те жители на Вашингтон 10 процента имат годишен доход под 10 000 долара, а над една трета (35 процента) печелят повече от 100 000 долара годишно, сочат данните на регистрационните служби.

От началото на рецесията асоциацията “Хляб за града” е установила увеличение от 10 на 15 процента в броя на хората, които се обръщат със заявки за хранителна помощ към един от двата й центъра във Вашингтон.

“За хората, които се намират на дъното на стълбицата на доходите, рецесията не е свършила”, подчертава генералният директор на асоциацията Джордж Джонеш. “Това откроява всички икономически проблеми, пред които са изправени тези хора всеки ден.”

Хранителната банка за района на столицата (CAFB), която обслужва вашингтонския агломерат, твърди, че много от 500-те участващи в нея организации, една от които е и асоциацията “Хляб за града”, отбелязват силно увеличаване на заявките за хранителна помощ заради загубване на работата или по-скъпите наеми.

През 2012 г. CAFB е разпределила 23 милиона килограма храна или 35,5 милиона дажби между 500 000 души и е била принудена да се пренесе в по-големи сгради, за да удовлетвори голямото търсене.

Асоциацията “Храна за Америка” помага за изхранване на около 37 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване