11/28/13 23:57
(http://e-vestnik.bg/)

България обратно в ръцете на Русия?

Руски амбиции дистанцират България от САЩ и я включват в Евразийски съюз

Снимки: Валентина Петрова

Под заглавие “Ако Западът не засили подкрепата си към гражданското общество в България, тя рискува да изпадне обратно в ръцете на Русия”, авторката Ивета Чернева, експерт по външна политика, човешки права и устойчиво развитие, анализира настоящата ситуация в България и рисковете за страната от засилващите се руски влияния у нас. Изследването е публикувано на сайта на университета London School of Economics and Political Science (LSE).

Според Ивета Чернева последните събития в България подсказват ясно, че страната може да започне да клони обратно към Русия, независимо че е член на НАТО от 2004 г. и пълноправен член на ЕС от 2007 г. В материала се подчертава, че правителството на Орешарски вече е изразило категоричната си подкрепа към огромен брой руски енергийни проекти в страната, като строителството на атомната централа в Белене.

Когато през 2011 г. руският президент Владимир Путин обяви идеята си за трансправителствена организация наречена “Евразийски съюз”, малцина в България възприеха тази идея като заплаха за демокрацията в страната и западната ориентация на България.

Малцина обърнаха и внимание на руския посланик в НАТО, който през 2008 г. описа България като “Руският троянски кон в ЕС”. Руският политолог Дмитрий Орлов пък спомена България сред страните с потенциал да влязат в “Евразийския съюз” и демонстрират лоялност към руските икономически интереси. Сред тези страни попадат също Куба и Венецуела.

Независимо от ясните заявки от руска страна за визията им за развитие на България за в бъдеще, малцина обърнаха внимание и се замислиха сериозно върху думите на руските държавници, подчертава Ивета Чернева и поставя въпроса: Все пак какво може да се обърка толкова, нали сме страна-член на НАТО и на ЕС.

По нейно мнение, последните събития в България обаче може би ще накарат доста хора на Запад да преразгледат статичното си разбиране за западната ориентация на България. Влиянието на руските олигарси в страната расте все по-осезаемо благодарение и на немалката подкрепа и предпазните мерки, предприемани от правителството на Пламен Орешарски.

Предвид това нищо чудно много скоро България да бъде включена в списъка с установените точки на напрежение между САЩ и Русия, сред които са ситуацията в Сирия, човешките права, енергетиката и скандалът Сноудън.

Три са най-категоричните основания за направения извод относно преориентирането на България към Русия, пише авторката.

Първо, темата за газопровода Южен Поток. През юли тази година българското правителство подписа споразумение с Газпром за строителството на газопровода през българска територия, който ще бъде експлоатиран без никакви такси в полза на Газпром в продължение на 15 години.

Правителството на Орешарски побърза да обяви, че “това няма да струва нищо за българския данъкоплатец”. Неофициално обаче една руска банка е отпуснала за целта заем от няколко милиарда евро с 8% лихва - нещо, което българският данъкоплатец ще трябва да покрива в бъдеще, пише Ивета Чернева.

Второ, независимо от неубедителния резултат от референдума за строителството на втора атомна централа в Белене, правителството на Орешарски обяви през юли своите намерения за реинициране на този проект. Българските граждани като цяло са разединени по темата за втора ядрена централа в страната, която беше започната неуспешно от руската държавна енергийна компания Росатом.

Трето, има сериозни индикации, че военни проекти в България се подготвят да бъдат възложени за реализация на руски военни предприятия, вместо на натовски партньорства.

Тези горещи въпроси, според Ивета Чернева, повдигат съвсем естествения въпрос: САЩ въобще наблюдават ли какво се случва тук? На този етап, пише тя, се очертават поне две алтернативни политики за предприемане от страна на Вашингтон спрямо евентуално възпиране на ново навлизане на България в руска орбита.

Първата се отнася до засилване на американската подкрепа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване