11/28/13 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Възходът и падението на Силвио Берлускони

Франс прес

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

Силвио Берлускони, който бе осъден за данъчна измама и в сряда може да изгуби креслото си в Сената, близо десет години бе начело на страната си - типична “съксес стори” по италиански, белязана с куп разочарования по пътя от величие към падение.

Човекът, спечелил прякор Каймана с това, че държи на бой, предварително обяви за “държавен преврат” намерението на сенаторите да гласуват изключването му от парламента, който не е напускал вече към 20 години.

Роден на 29 септември 1936 г. в семейството на банков чиновник от Милано, Силвио Берлускони започва работа като аниматор на круизни кораби. Надарен с впечатляваща физика, младежът пее и още тогава разправя смешки.

След като завършва право, той се впуска в деловия живот. Неудържимият му възход оттогава кара мнозина да питат откъде идва неговото богатство, останало десет години най-голямото в Италия - но той не е разсеял мъглата и до днес.

Творческият му гений обаче се развихря главно в телевизията - велик майстор на общуването, през 80-те той без притеснение вмъква тук и там в програмите си разголени жени, за да се хареса на публиката.

Холдингът на семейство Берлускони “Фининвест” включва три телевизионни канала, вестници, издателство “Мондадори”, също и един вид черешка върху тортата за този футболен фен - клуба “Милан”, шампион на Италия за 2011 г.

През 1994 г. Кавалера - най-младият кавалер на Ордена на труда, навлиза в политиката. За седмици успява да стъкми “Форца Италия” (”Напред, Италия!”) и печели изборите.

Изоставен от съюзниците си, кабинетът му рухва след седем месеца. През 2001 г. той си възвръща властта и я запазва чак до април 2006 г. - рекорд за целия следвоенен период.

Уморен от изминалите пет години, той губи на косъм поредните избори, но две години по-късно взема бляскав реванш и поема държавното кормило за трети път.

През ноември 2011 г. впрочем се налага да отстъпи управлението на страната, обхваната от тежка финансова криза, на икономиста Марио Монти.

Идва обаче пролетта на 2013 г.: той отново изскача на политическата сцена, завладял една трета от местата в парламента - и принуждава левицата да сключи сложно коалиционно споразумение с историческия си враг.

Но през октомври го очаква ненадеен удар изотзад - бившият му “престолонаследник” Анджелино Алфано отказва да свали правителството. Започва разцепление сред верните му хора, точно когато поражения в съдебните битки са отслабили до крайност 77-годишния милиардер.

Защото на 1 август е постановена първата окончателна присъда срещу него - касационният съд потвърждава четиригодишното лишаване от свобода във връзка с измамите в медийната му империя “Медиасет”. Амнистия свежда наказанието на една година общественополезен труд, който трябва да бъде положен през 2014 г.

Както винаги по време на дългогодишните и многобройни процеси, той се представя за жертва на “червените тоги”.

Всред атаки и нападки Кавалера продължава да се грижи за външния си вид - боядисва си косите, с дебел слой фон дьо тен поддържа вечен слънчев загар и се подлага без комплекси на пластична хирургия.

Заради осъщественото му влечение към хубави жени, включително колгърли, през пролетта на 2009 г. го сполетява страхотен иск за развод. Неотдавна пък е осъден на седем години затвор - при все че обжалва, - за секс срещу заплащане с малолетна и за злоупотреба с власт. Става дума за мароканското момиче с прякор Руби и вечеринките, известни като “бунга-бунга”.

Баща на пет ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване