11/28/13 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Германия - какво се договориха консерватори и социалдемократи

Меркел срещу Щайнбрюк. Колаж: бр

Новината на деня от Германия е постигането на споразумение за съставяне на правителствена коалиция между консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Всички онлайн издания отразиха приключването на преговорите в ранните сутрешни часове с подробен списък на постигнатите договорки. Медиите са единодушни, че най-важните пробиви в преговорите са пенсионният компромис, елементи от който ще се приложат още от януари 2014 г., и който според “Франкфуртер алгемайне цайтунг” е на стойност 20 милиарда евро; въвеждането от 2015 г. на минимално федерално почасова ставка от 8,5 евро, решението да не се увеличава публичният дълг след 2015 г., да не се вдигат данъците и да не бъдат принуждавани германците, родени в Германия от родители с чуждестранно гражданство, да избират между германското и другото си гражданство.

Като важни решения всички медии споменават и въвеждането на нов пътен данък за чуждестранните шофьори на автомобили, но при условие, че той е съвместим със законодателството на Европейския съюз. Двете партии са се договорили и за постигане до 2030 г. на целта 55-60-процента от енергията да е от възобновяеми източници.

Пресата изобилства от подробности за атмосферата по време на маратонското заседание, продължило над 17 часа. Консервативният “Велт” разказва с много ирония как Меркел е предпочела да заседава цяла нощ в тесен кръг, изолирайки по този начин близо 70 политици от двете партии, които били принудени да обикалят безцелно из коридорите на централата на ГСДП или да гледат телевизия.

Изданието възхвалява канцлерката: “ГСДП не се чувстваха като домакини в този мач, макар че последният и решаващ рунд на коалиционните преговори се състоя в централата “Вили Бранд”. Напротив: другарите, които скоро ще управляват заедно с Ангела Меркел, усетиха в тази забележителна вечер цялата твърдост на новата си шефка. Защото Меркел приложи същата тактика, чрез която в рамките на Европейския съвет поставя на колене нежелаещите да правят икономии южняци: тя започна да разглежда въпросите в детайли и да изморява останалите участници чрез многочасово преговаряне.”

Цитирайки първите реакции за постигнатото споразумение, центристкият “Цайт” отбелязва, че и двете партии са излезли от преговорите с усещането, че са победители. Вестникът хапливо описва как са прекарали времето си журналистите, отразяващи финала на коалиционните преговори: в пълна изолация в бистрото на партийната централа, ядене на гулаш и зяпане на телевизия.

Макар че общият тон в медиите е на облекчение от приключването на този етап от дългата процедура за съставяне на правителство, медиите вече коментират следващите стъпки - референдума в ГСДП за одобряване на коалиционното споразумение, който ще е на 6 декември, и уточняването на имената на министрите в кабинета, което ще стане едва след като бъдат обявени резултатите от референдума. Поради тази причина водещото заглавие на “Шпигел” е “Коалиция има и все пак всичко е под въпрос”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване