11/28/13 23:48
(http://e-vestnik.bg/)

Предолимпийско прочистване ликвидира ислямистко “гнездо на оси” в Москва

“Предолимпийско прочистване”, предприето от руските тайни служби, ликвидира “гнездо на оси” в Москва. Така коментират централни издания вчерашния арест на 14 предполагаеми членове на свързаната с Ал Каида организация “Такфир уал хиджра” в руската столица.

“Такфир уал хиджра” е сред най-радикалните международни ислямистки групировки и се занимава с масови убийства на мирни хора. След психологическа обработка членовете й са готови да ликвидират околните с цената на живота си, “разчитайки да попаднат в рая, в ръцете на наложници”, посочва “Комсомолская правда”. Според вестника повечето участници в успешни акции “почиват в шахидско гробище, голямо колкото московски жилищен комплекс, в пустош на няколко часа път от Суецкия канал”.

Според руската полиция задържаните са граждани на Туркменистан и Узбекистан, хора от руски републики като Дагестан, Чечения, Ингушетия и Калмикия, както и двама руснаци, приели радикалния ислям, информира “Росийская газета”.

У тях били открити голям брой магнитни датчици от местни бутици - “терористите не се гнусели и от кражби. Това обаче са най-безобидните находки”, посочва всекидневникът, изброявайки иззети оръжия, взривни устройства и екстремистка литература.

“Такфир уал хиджра” е забранена в много държави, включително Русия, а също и в Египет, където е създадена през 70-те. В Египет са екзекутирани нейният шеф Шукри Мустафа и идейният вдъхновител Саид Кутб. До момента не се знае нейни членове да са развивали активна терористична дейност в Русия, но са действали в Судан, а в Украйна са разпространявали позиви наред с терористите от “Хизб ут тахрир”. Сега заразата дойде и в Москва, отбелязва “Росийская газета”.

Още не се знае какво са замисляли да извършат в руската столица въоръжените до зъби ислямисти, добавя вестникът, но уточнява, че според негов източник бандата може да има връзки с Украйна, където местният й лидер Алджи Бур навремето бил признат за бежанец, а по-късно получил и гражданство. После обаче религиозната секта развила в страната “обичайната си дейност” и нейният роман с украинските власти” приключил, но Алджи Бур успял да се скрие. Според официоза в Москва може би “са разбутали тъкмо негово ново гнездо на оси”.

Според “Росийская газета” задържаните са част от московската клетка на “Такфир уал хиджра”, но “Московский комсомолец” пише, че са пристигнали в Москва специално, за да вербуват нови бойци.

Групировката си поставя за цел да унищожи светската държава и конституцията, да създаде на руска територия халифат и да въведе шериатските закони. Полицията търси хора в Московския регион, защото в Северен Кавказ почти не са останали местни жители, готови да се посветят на “великата цел”, уточнява вестникът. И напомня за заловения този месец край Москва ислямист, обещавал женитба на скромни момичета, които по-късно изпращал в Кавказ, за да станат шахидки - атентаторки самоубийци.

Полицията установила, че водачът на арестуваните - също кавказец, набирал по джамиите мъже, участвали вече в бойни действия, за да се включат в джихада, воден от екстремистите в Чечения и Дагестан.

Печатът описва криминални престъпления, редовно извършвани от московската ислямистка клетка, най-вече кражби и търговия с наркотици, с които се издържала групата. “Нормално явление - твърди полицай пред “Московский комсомолец, - те изповядват само усърдно поклонение на Аллах, аскетизъм, и смятат за враждебна всяка светска власт. По думите им Аллах е единственият съдия и всички други закони за тях нямат значение.”

Успешните операции на руските тайни служби срещу подобни “платформи на тероризма” обаче не премахват терористичната заплаха, която се засилва с наближаването на олимпиадата в Сочи, заявява пред “Новие известия” ориенталистът Евгений Сатановски.

Московското “предолимпийско прочистване едва ли ще може да отърве страната от тази опасност”, смята той.

Радикализацията на исляма в Русия е стигнала според него “твърде далеч, макар и не толкова далеч, както в Европа - там действат пакистански, арабски и африкански екстремисти”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване