11/28/13 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

“Юропиън войс”: Силните думи на Камерън са лишени от смелост

Чуждестранни работници в Англия берат ягоди. Снимка: мирър

Нов опит направи премиерът Дейвид Камерън да смекчи общественото безпокойство около очакваната имигрантска вълна от България и Румъния с обявените ограничения за използване на британска система за социални помощи от имигрантите от Европейския съюз.

В статия за в. “Файненшъл таймс”, цитирана от британския печат, Камерън огласи мерките и изтъкна, че Европа трябва да се реформира, за да върне доверието на гражданите си, имайки предвид опасенията, че неограничената имиграция подхранва подкрепата за десни популистки партии като Британската партия на независимостта.

Великобритания от десетилетия е главен поддръжник на разширяването на ЕС и на свободното движение, но сега иска да ограничи достъпа чрез нови правила, които да спрат притока на работници от бедните към по-богатите страни членки на съюза. При перспективата за бъдещо разширяване към Балканите, а може би и Турция, Камерън настоява за нови правила, които ще забавят напълно свободния достъп до трудовите пазари, докато не се гарантира, че отварянето на трудовия пазар няма да доведе до огромна миграция, посочва “Файненшъл таймс”.

Както и в. “Гардиън”, който подробно излага новите мерки, в. “Индипендънт” отбелязва, че новодошлите източноевропейски имигранти ще се сблъскат с по-строги изисквания за отпускане на социални помощи, а бездомниците ще бъдат депортирани. Камерън обяви мерките след натиск от страна на торите Лондон да не се подчини на Европейската комисия и по-строго да контролира правото на българи и румънци да работят във Великобритания, допълва “Индипендънт”.

Камерън ограничава достъпа на български и румънски имигранти до британската система за социални помощи, пише също и в. “Дейли телеграф”. Наред с обявяването на рестриктивните мерки Камерън атакува лейбъристите, заявявайки, че причина за сегашната ситуация е фактът, че предишното правителство не е възприело по-твърда линия, когато през 2007 г. България и Румъния са били приети в ЕС. Премиерът изтъкна, че имиграционната политика на лейбъристите е причина на сегашната враждебност на британците към мигрантите от ЕС. Камерън нарече огромна грешка това, че не е бил наложен контрол.

“Силните думи на Камерън са лишени от смелост”, пише “Юропиън войс” в заглавие на коментар по повод на изразените тази седмица от британския премиер Дейвид Камерън намерения за налагане на по-строги ограничения върху пребиваването на имигранти в Обединеното кралство. Според основания от “Икономист груп” вестник сега Камерън се страхува и даже е изпаднал в паника, което е “твърде отблъскващо представление”. Той се бои от Британската партия на независимостта (БПН) - антиимигрантска и евроскептична партия, която изглежда ще се представи добре на изборите за Европейски парламент през май догодина, подчертава “Юропиън войс”.

Изданието припомня вчерашната статия във “Файненшъл таймс”, в която Камерън заявява, че споделя дълбоките опасения на съгражданите си от негативните отражения върху британския трудов пазар, които ще окажат българите и румънците от 1 януари догодина. “Юропиън войс” констатира, че в миналото, когато премиерът “беше по-малко склонен към шовинизъм или имаше повече нравствена смелост”, той се противопоставяше на тези опасения, но сега ги споделя.

Печатното издание възразява срещу позицията на Камерън с няколко аргумента. Първо, той преднамерено смесва правата на българите и румънците на социални облаги с правата им да работят, а освен това данните сочат, че имигрантите във Великобритания от другите страни внасят повече в данъчната и социалната система, отколкото получават облаги от нея. Така, лишени от спекулацията за заплахата от “социалния туризъм” на българите и румънците, думите на Камерън са по-скоро израз на шовинизъм, отколкото са икономически аргумент.

Жестоката истина е, че Великобритания се нуждае от имиграция, защото без нея икономиката ще страда особено заради недостига на квалифицирана местна работна ръка, заключава “Юропиън войс” и добавя, че ако Дейвид Камерън наистина иска да говори за реформи в ЕС, трябва да изостави тактиката на сплашване.

“Файненшъл таймс” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване