11/29/13 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Джо Байдън ще напомни на Китай, че САЩ са тихоокеанска сила

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се отправя към Азия на фона на ескалиращо напрежение между Китай и Япония заради острови в Източнокитайско море, с послание главно към Пекин, че САЩ са тихоокеанска сила.

Последното повишаване на напрежението започна в края на миналата седмица, като добави ново предизвикателство пред пътуването на Байдън - първото в Азия, след като президентът Барак Обама отмени азиатската си обиколка през октомври заради бюджетните спорове в САЩ.

Има и други важни въпроси в дневния ред на Байдън, когато в неделя потегли към Япония, Китай и Южна Корея. САЩ настояват за сключване на транстихоокеанско търговско споразумение - икономически приоритет в обръщането на Обама към Азия. Ядрената програма на Северна Корея все още е трън в очите международната общност. Пентагонът демонстрира засиленото участие на САЩ в региона, след като оказа солидна помощ за възстановяването на Филипините от опустошителния тайфун.

“Обиколката ще подчертае твърдия ангажимент на администрацията за пребалансиране” към Азия, казва високопоставен член на администрацията. “Съединените щати са постоянна сила в Тихия океан - ние сме тук, за да останем”, каза той, като подобно на други официални лица пожела анонимност.

Пътуването на Байдън става по време на нарастващо напрежение между Япония и Китай заради островна група в Източнокитайско море и въздушното пространство над нея. Това доведе през уикенда до дипломатически протест на САЩ пред Китай. Във вторник сутринта два американски бойни самолета прелетяха близо до спорните острови под японски контрол Сенкаку, които китайците наричат Дяоюй. Това бе предизвикателство към китайската декларация от събота, че Пекин поема контрола върху въздушното пространство над архипелага. Китай заплаши да предприеме мерки срещу самолети, които преминават през района, без да са регистрирали полетни планове. Пентагонът обясни, че прелитането е било част от рутинна тренировъчна мисия, а високопоставени представители на администрацията отбелязаха, че международната общност е проявила сериозен интерес международното въздушно пространство да остане отворено.

Ходът на Китай разтревожи съседите му. Южна Корея предупреди срещу ескалация в този отдавна тлеещ конфликт. Японският парламент реагира бързо и създаде Съвет за национална сигурност, с който предостави на премиера по-големи пълномощия по въпросите на сигурността.

Обиколката на Байдън ще позволи на Вашингтон да отбележи в Пекин, че “се заражда модел на поведение на Китай, който разстройва съседите му”. “Необходимо е Китай да изясни намеренията си, да отговори на поредица въпроси, произтичащи от този ход - както за гражданската авиация, така и от стратегическо естество”, каза официален представител на САЩ.

От гледна точка на Вашингтон декларацията на Китай за налагане на зона за въздушна отбрана е едностранна промяна в статуквото в региона, която повишава риска от инциденти и грешки. Продължаващият спор за необитаемите острови Сенкаку Дяоюй заплашва общия икономически напредък в Азия, казват американски представители.

САЩ, Китай и Япония са трите най-големи икономики в света, а Южна Корея е разрастваща се икономическа сила. Те превръщат района в “централен за глобалната икономика и трябва да действат като движеща сила” към глобален растеж и решаване на световните проблеми.

Въведените наскоро мерки в Китай за задълбочаване на икономическите реформи и разширяване на ролята на свободния пазара подчертават този потенциал и ще бъдат главната тема за дискусия в срещите на Байдън с китайските ръководители. “Простичко казано, регионът и универсалните принципи са прекалено важни, за да се позволи ескалация на напрежението и да се поема риск за недоразумения”, каза един официален представител.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване