11/30/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Упражнения по манипулация с проектозакона за МВР

Любослава Русева

Немият казал на глухия, че слепият видял как куцият гони трамвая, за да му спука гумите…

Този статус на приятел във Фейсбук е може би най-точният коментар за манипулацията, че срещу протестиращите български граждани се упражнява полицейско насилие. По две причини:

- „Насилието” се провокира умишлено, като се разчита немият да разкаже на глухия, а слепият да го види.

- За целите на убеждаването ни, че куцият гони трамвая, за да му спука гумите, манипулаторите прибягват до всевъзможни прийоми, включително до откровени лъжи.

Първият епизод от сериала „Полицията бие” беше прожектиран на 12 ноември, когато някои от събралите се пред парламента задърпаха металните заграждения точно в 19 часа. Ясно защо - телевизионните камери трябваше да отразяват конфронтацията „на живо”, в самото начало на централните новинарски емисии. Преди това агенциите ни подгряха за зрелището, разпространявайки снимки на младеж с окървавена вежда и на разплакана ученичка, която прегръща полицай. Междувременно се появиха „информации”, че органите на реда са нахлули в журналистическия факултет на СУ (по-късно се разбра, че няколко униформени са ползвали тоалетната, но това остана незабелязано). Докато „случайно” заснети видеа от „сблъсъци” между протестиращи и полиция спешно биваха качвани в социалните мрежи, от насилие се оплака и ранобудният студент Манол Глишев, който през лятото призова „да пребием няколко полицая и депутата и масово да не се подчиняваме на полицейски разпореждания”.

След като телевизионната революция не успя, в лагера на сценаристите настана известна суматоха. На 20 ноември обаче тезата за „полицейското насилие” се завърна във вид на иронична акция с картонени пищаци. Пред парламента студенти имитираха бойно сражение, пълзейки по жълтите павета, като пърформансът им включваше и няколко „танка”. Накрая картонените листове по новите заграждения, които идеха да наподобяват стената между гражданите и властта, бяха запалени с аплодисменти.

Пет дни по-късно бутафорията се повтори, този път опакована като „седяща професорка стачка”, която уж изразяваше мълчаливо несъгласие с „нахлуването на полиция във висшите учебни заведения”. Като форма на бунт срещу насилието беше представено и комичното (поради пълното му безсмислие) среднощно преминаване на полицейските заграждения пред парламента под огромен транспарант “Огражденията са в ума ни, няма граници за духа ни!”…

Впрочем тази бутафория можеше да мине за донякъде безобидна, ако от един момент нататък в нейната драматургия не се прокраднаха опасни внушения, основаващи се на нещо повече от измишльотини. Откровени лъжи, както ги нарекох по-горе, при това лъжи, маскирани като загриженост за устоите на демокрацията.

Ето какво се случи:

„С готвения нов закон за МВР се дават неограничени правомощия на министъра на вътрешните работи, който единствен ще има право да разрешава митинги и протести”, обясни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов на 20 ноември -  точно 20 дни след като Министерският съвет одобри проекта и точно 9 дни след внасянето му в парламента на 11 ноември.

Два дни по-късно адвокат Йонко Грозев, секретар на Движение „България на гражданите” (част от Реформаторския блок), подкрепи лансираната версия, че проектът съдържа „съществени изменения, насочени към повишаване на правомощията на министъра за ограничаване на правото на гражданите да участват в митинги и протести”.

Тъй като междувременно известен блогър, също адвокат, анализира закона като особено мракобесен, публиката остана с впечатлението, че властта наистина готви репресии срещу недоволните. „Прегледахме едва няколко члена, дори не и целия закон, и паднахме от стола”, написа въпросният блогър, определяйки проекта като „възстановяващ най-добрите болшевистки традиции”.

Да видим обаче дали е така…

Основната забележка към новия закон за МВР (ЗМВР) е, че разширява полицейските правомощия, за да удари по протестиращите. Йонко Грозев дори упрекна правителството, че е „готово да прибегне и до крайни мерки, за да се закрепи по-дълго на власт”. Критиките са насочени преди всичко ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване