12/03/13 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Джо Байдън на деликатна мисия в Източна Азия

Дейвид Брънстром
Ройтерс

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Американският вицепрезидент Джо Байдън ще се опита да постигне деликатно равновесие между това да намали военното напрежение с Китай и да подкрепи съюзника Япония срещу Пекин по време на визитата си в Азия тази седмица, засенчена от териториалния спор в Източнокитайско море.

Япония повтори днес, че Токио и Вашингтон отхвърлят решението на Пекин да установи зона за въздушна отбрана, в която са включени и островите в центъра на острата полемика между Китай и Япония. Три американски компании, следвайки правителствен съвет, уведомиха Китай за плановете си да транзитират през зоната. Но през уикенда Вашингтон заяви, че това не означава, че приема нейното съществуване. Миналата седмица дори изпрати два бомбардировача B-52 в района, без да информира Китай.

“Американското правителство даде ясно да се разбере, че е дълбоко обезпокоено от обособяването от страна на Китай на идентификационна зона за въздушна отбрана”, каза главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Двете най-големи японски авиокомпании се вслушаха в искането на тяхното правителство да не предоставят плановете си за полети предварително на Китай - нещо, което Китай изиска от всички авиопревозвачи, след като обяви миналия месец създаването на зоната.

Южнокорейските власти също посъветваха националните си авиопревозвачи да не предоставят плановете за полетите си през зоната на Китай, която обхваща отчасти и потънал риф, за който спорят Пекин и Сеул.

Китайско-японските връзки често пъти са трудни заради регионални спорове, взаимно недоверие и горчиви китайски спомени от времето на японската окупация. Те се влошиха още повече заради спора относно малката група острови, върху които претенции имат едновременно Токио и Пекин

В Токио утре Джо Байдън ще се опита най-вероятно да увери Япония, че военният съюз със САЩ, датиращ от 50-те години, си остава в сила в момент, в който правителството на Шиндзо Абе спори с Китай относно островите.

Байдън ще се опита, когато посети Пекин по-късно същата седмица, да намали напрежението между САЩ и ключовия им търговски партньор Китай, покачило се заради същия териториален спор.

“От съществена важност е да продължим да разпространяваме посланието ни, че ние сме и винаги ще бъдем тук за нашите съюзници и че има начин за две големи сили като САЩ и Китай да изградят различни отношения през 21 век”, заяви високопоставен представител на администрацията на Барак Обама.

Вашингтон не взима страна по въпроса за суверенитета на островите, известни като Сенкаку в Япония и като Дяоюйдао в Китай. Но той признава административния контрол на Токио върху тях и казва, че пактът за сигурност между САЩ и Япония се прилага и за тях - позиция, която може да въвлече САЩ във въоръжен конфликт, който те предпочитат да избегнат.

Американски, японски и южнокорейски военни самолети навлязоха миналата седмица в зоната, без да информират Пекин, и Китай после побърза да изпрати изтребители в нея.

Други страни, в това число САЩ, Япония и Южна Корея, имат подобни зони, но изискват единствено от самолетите да представят летателни планове и да се идентифицират, ако предвиждат преминаване през националното въздушно пространство.

Демонстрациите на военна сила увеличиха опасенията от сблъсъци между САЩ и техните съюзници и Китай, който затвърждава позициите си все повече в Източнокитайско и Южнокитайско море, откакто на власт дойде Си Цзинпин.

Първо, американските военноморски сили изпратиха най-модерния си патрулен самолет “Посейдон” на южния японски остров Окинава. Това е началото на планирано предварително разгръщане, което ще направи САЩ по-способни да преследват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване