12/03/13 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийската опозиция е разединена преди мирните преговори

Асошиейтед прес

Минути след като миналата седмица откри профил в “Туитър”, лидерът на основната подкрепена от Запада опозиционна коалиция в Сирия беше засипан от критики.

“Добре дошли в “Туитър”, г-н Марионетка на Запада”, гласеше един от коментарите към Ахмад ал Джарба. Други го нарекоха подставено лице на Саудитска Арабия и осъдиха неефективността на опозицията.

Коментарите отразяват дълбокото разочарование и недоверието, което много сирийци започнаха да изпитват към Сирийската национална коалиция - главната сирийска опозиционна група в изгнание. Те освен това подчертават затруднението във връзка с това кой ще представлява сирийската опозиция на предстоящата мирна конференция в Женева, която се очаква да бъде първата среща лице в лице между воюващите страни в Сирия.

Преговорите в Женева отвориха възможност за договаряне на край на конфликта, който според активисти е погубил над 120 000 души. Но предвид разединението на опозицията у мнозина остава малко надежда за решителни преговори с пратениците на президента Башал ал Асад.

“Всеки от тях представлява себе си и може би жена си”, коментира антиправителствен активист в централната провинция Хомс, избрал псевдонима Абул Хода. “Никой тук не обръща внимание какво казват.”

Сирийската национална коалиция се възприема от мнозина като разнородна група от загубили връзка с реалността изгнаници с надуто его и несвързана със Сирия лоялност. Сирийците често я осмиват като “опозицията от петзвездните хотели” заради това, че представителите й прекарват повече време в срещи в луксозни хотели, отколкото на място в Сирия.

Базираните в Дамаск опозиционни групи наричат членовете на коалицията предатели заради това, че отправиха искане за американски въздушни удари над Сирия след нападението с химическо оръжие пред август, при което загинаха стотици хора. Но самите групи, известни като “вътрешна опозиция”, биват възприемани като склонни към отстъпление и покорство пред правителството на Асад и неспособни да играят ефективна опозиционна роля заради страха си от арест.

Още по-важно, бунтовническите фракции, които държат истинската власт на място, няма да отидат в Женева. Някои от най-мощните ислямистки бригади се разграничиха от коалицията. Междувременно бунтовниците губят позиции пред смазващото настъпление на правителствените войски.

“Предвид липсата на единство сред опозицията Западът и съюзниците от региона като Турция и Саудитска Арабия ще се затруднят да намерят представителен партньор в преговорите, който да има желание да се ангажира с управлението на Сирия”, казва Торбьорн Султвет, старши анализатор в британския център за анализ на риска “Мейпълкрофт”.

Той добавя, че има вероятност преговорите да се окажат безплодни, докато не настъпи значителна промяна в баланса на силите на място. “Има вероятност сирийският конфликт като такъв да бъде решен на бойното поле”, смята Сулвет.

Сирийското външно министерство обяви тази седмица, че ще изпрати делегация на високо ниво за преговорите, която ще има ясни разпореждания от Асад. Макар че не беше обявено кои ще са членовете на делегацията, се очаква сирийският външен министър Уалид ал Муалем да оглави делегацията.

Много по-малко ясно е кой ще се яви на преговорите от страна на опозицията. Последните разцепления ще направят извънредно трудно съставянето на единна опозиционна делегация.

Западните лидери дадоха да се разбере, че очакват коалицията да бъде главният преговарящ от страна на опозицията в рамките на конференцията, насрочена за 22 януари. Групата призова други формирования да участват в делегация под нейно ръководство.

“Коалицията ще сформира цялостна опозиционна делегация и ще оглави тази делегация. Това не подлежи на обсъждане”, заявява високопоставеният член на коалицията Ахмад Рамадан. “Коалицията е единствената страна, която носи отговорност за това.”

Пратеникът на САЩ и на Арабската лига Лахдар Брахими каза, че коалицията ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване