12/03/13 11:04
(http://offnews.bg)

Украинският парламент обсъжда оставката на правителството (на живо)

Заседание на украинския парламент, Снимка: AFP

Великата рада обсъжда днес оставката на правителството на премиера Микола Азаров, съобщи ИТАР-ТАСС.

Преди началото на заседанието лидерът на парламентарната група на управляващата Партия на регионите Олександър Ефремов обяви, че те нямат намерение да гласуват за проектопостановление за недоверие към правителството.

Той допълни, че сред съпартийците му има предложение за създаване на специална комисия за оценка на ситуацията в Украйна.

Оставката на правителството беше поискана вчера от лидерите на опозицията. Лидерът на партия „УДАР“ Виталий Кличко, лидерът на „Баткившчина“ Арсений Яценюк и лидерът на „Свобода“ Олег Тягнибок поискаха пълна смяна на властта. Лидерът на комунистическата партия Петро Симоненко пък предложи референдум, на който да бъде решен въпросът.

По покана на депутатите от Великата рада на днешното заседание ще присъстват и министрите от кабинета.

На заседанието трябва да се реши дали да се приеме предложението на опозицията и да се гласува вота на недоверие към правителството. Дори и да се стигне до гласуване обаче, не е сигурно, че опозицията ще има достатъчно подкрепа, за да се приеме вота на недоверие.

Докато тече заседанието, пред сградата на парламента са се събрали хиляди хора, разделени в два митинга – протестиращи против правителството и подкрепящи управляващите. Полицията е направила плътен кордон между двете демонстрации, за да се избегнат сблъсъци.

Можете да следите развитието на двата протеста ТУК.

Вчера президентът Виктор Янукович обяви, че би подкрепил оставката на правителството, ако се стигне до гласуване на вот на недоверие. Въпреки заявената подкрепа обаче, Янукович не отмени планираното си посещение в Китай и напусна Украйна по-рано днес. 

Статията "Украинският парламент обсъжда оставката на правителството (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване