12/06/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Канада иска Северния полюс

Франс прес

Русия твърди, че земята под Северния полюс й принадлежи, тъй като рифът “Ломоносов”, минаващ там, е свързан с руския арктически бряг. Интерес към региона обаче имат и Дания, Канада, САЩ и Норвегия. Снимка: MARUM

Канада ще депозира заявление пред специална комисия на ООН, предявявайки претенции за владение над географския северен полюс, към който апетити имат също Русия и отчасти Дания.

Канадският премиер консерватор Стивън Харпър възложи на експертите си да представят необходимите геоложки доказателства пред арбитража на Комисията на ООН за границите на континенталния шелф.

“Нашето правителство е на път да осигури нашия суверенитет над Севера”, каза вчера Карл Вале, говорител на канадския министър-председател.

Комисията беше създадена с Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. и държавите имаха възможност да внесат заявка за определяне на икономическата си зона в Арктика в срок от десет години от датата, на която са ратифицирали конвенцията.

В случая с Канада крайният срок изтича утре, тъй като канадските власти са ратифицирали конвенцията през 2003 г., докато Дания разполага с още една година. Заявката на Русия беше отхвърлена през 2002 г. поради слаба научна аргументация, така че тя трябва да представи нова, за да не допусне Канада или Дания да сложат ръка върху северния полюс - огромна територия насред Северния ледовит океан.

Претенцията на Стивън Харпър носи “политическа символика”, тъй като “от стратегическа гледна точка мястото не представлява никакъв интерес”, обясни за АФП Фредерик Ласер, преподавател в университета “Лавал” в Квебек , специалист по геополитика на Арктика. Това е океанска плоча на дълбочина 4500 метра, изградена от базалт - скала, която не е седиментна и следователно без петролни залежи, допълни той.

“Северният полюс е политически символ. Предявяването на териториални претенции върху континентално плато, простиращо се отвъд полюса, е политически ход, тъй като разрушава мислената линия, разделяща евразийска от северноамериканска Арктика”, казва Жоел Плуф от университетския Център за изследвания на международните отношения на Канада и на Квебек.

За да удовлетвори политическите си цели обаче, Канада ще трябва да представи заявка, подкрепена от безспорни геоложки доказателства. С тази амбиция бяха похарчени милиони долари за подводни изследвания, за въздушни проучвания и различни анализи. Залогът е “да се докаже, че Канада има продължение на континенталния шелф отвъд зоната от 200 морски мили”, границата на териториалните води, за да претендира за владение, казва Фредерик Ласер.

Трябва да се докаже, че скалите са с идентичен характер. “След като канадските учени не успяха да докажат, че географският северен полюс се намира в рамките на разширения континентален шелф, за който претендира Канада, не виждам как за няколко дни, дори и по настояване на премиера Харпър, ще успеят да приведат нови доказателства”, коментира Плуф.

Избраният през 2006 г. Харпър превърна отстояването на канадския суверенитет над Арктика във водеща тема на политиката си. При шумно отразена от медиите мисия през лятото на 2007 г. Русия заби знамето си в дълбините на Северния ледовит океан, по вертикалата на географския северен полюс.

“Риториката на Харпър парадоксално напомня жеста на руснаците от 2007 г. Комисията на ООН за границите на континенталния шелф съществува точно, за да се избегнат подобни политически изблици”, подчерта Плуф.

Ако утре представи недостатъчно обоснована от научна гледна точка заявка, Канада рискува да получи отказ, а също да бъде лишена от право и време да представи доказателства. Събирането на геоложки данни струва милиони долари”, отбеляза той.

В крайна сметка според Фредерик Ласер са възможни четири ...

Публикувана на 12/06/13 22:18 http://e-vestnik.bg/19395/kanada-iska-severniya-polyus/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване