12/08/13 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ще приключи ли програмата за международно финансово подпомагане на Португалия?

Асошиейтед прес


Португалия иска да изглежда като Ирландия, но не може да скрие приликата си с Гърция.

Инспекторите на международните кредитори, които отпуснаха спасителната финансова помощ за страната, пристигнаха вчера в Лисабон за редовна проверка на финансовото й здраве, както и за да се уверят доколко Португалия спазва условията на международната спасителна програма от 78 милиарда евро(106 милиарда долара) от 2011 година.

Като при Ирландия и Гърция, които получиха спасителна помощ една година преди Португалия, споразумението налага мерки за орязване на разходите и икономически реформи - част от европейските усилия притеснените инвеститори да бъдат убедени да възобновят кредитирането за някои обременени с дългове страни от еврозоната.

Около шест месеца преди края на спасителното финансиране за Португалия все още не е ясно дали португалците ще могат сами да поемат пътя си след юни 2014 година.

Правителството настоява, че може да следва същия път като Ирландия, която ще се откачи от чуждестранната финансова подкрепа този месец. Остават обаче пречки, които могат да накарат Португалия да поиска допълнителна помощ, както стана с Гърция, която имаше нужда от втори спасителен пакет, и европейските дългови неволи да се удължат.

Някои от трудностите:

Конкурс за красота на финансите

За да бъдат ухажвани несантименталните инвеститори, финансите на страната трябва да изглеждат добре. Макар португалските показатели да се подобриха, те все още не са много привлекателни.

Нивото на лихвите, които Португалия трябва да плаща на притежателите на 10-годишните й облигации, смятани за отражение на инвеститорското доверие в страната, е около 6 %. Това е прекалено скъпо в дългосрочен план макар и доста по-добре от равнището от 17 %, което накара Лисабон да поиска помощ. За сравнение Германия плаща под 2 %. Кредитният рейтинг на Португалия все още е в категорията “боклук” (junk) според оценките на трите основни рейтингови агенции.

Целите за бюджетния дефицит за тази и идната година бяха понижени на фона на дълбоката рецесия, която през 2013 година влезе в третата си година. Това пък буди опасения, че Португалия, като Гърция, се отклонява от пътя на възстановяването. Дефицитът спадна до 6,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година спрямо 10,1 процента през 2010 година, но все още е далеч от желаните 3 %, които сега са цел за 2015 година.

Безработицата е на равнище 15,7 %, като Европейската комисия прогнозира, че ще нарасне да 17,7 % догодина. Очаква се държавният дълг да се повиши до почти 128 % от БВП тази година, което е третото най-високо равнище в ЕС.

Оптимистичните очаквания: Европейската комисия прогнозира, че Португалия ще се върне към растеж догодина, но равнището на растеж ще бъде едва 0,8%, като износът нарасна почти с 10 % през 12-те месеца до септември.

Вредни разногласия

Трите основни политически партии в Португалия дадоха благословията си за първоначалното спасително споразумение като признак за широк консенсус, приветстван от кредиторите. Единството обаче се разпадна, когато мерките за икономии доведоха до трудности.

Правителството на десноцентристката коалиция и основната опозиционна левоцентристка Социалистическа партия сега имат значителни разногласия.

Премиерът Педру Пасуш Коелю твърди, че, изпълнявайки условията на спасителната програма, неговото правителство създава по-гъвкава, по-силна икономика. Социалистическият лидер Антониу Жозе Сегуру пък посочва, че мерките за икономии подкопават икономиката и социалната държава.

Политическата криза от началото на лятото, при която министърът на финансите и министърът на външните работи подадоха оставки заради несъгласие с обхвата на мерките за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване