12/16/13 14:45
(http://noresharski.com/)

Доверието към правителството продължава да спада и през декември

Доверието на българите към ключовите държавни институции в страната е на ниско ниво и продължава да се срива. Това показва национално представителство проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за декември, съобщава Mediapool.

Според данните на изследването втори пореден месец доверието към правителството се запазва под психологическата бариера от 20% и е по-ниско от електоралния потенциал двете съставляващи го партии  – БСП и ДПС.

В началото на настоящия месец положителните оценки за дейността на Министерския съвет са едва 19 на сто, а отрицателните достигат половината от пълнолетното население – 50%. Дори сред традиционните леви избиратели – възрастни, пенсионери, жители на малките населени места – неодобрението за кабинета е средно 1.5 пъти по-високо от одобрението, отбелязват от “Алфа Рисърч“.

Продължава спада в доверието и към премиера Пламен Орешарски. Положителните оценки за дейността му (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

През декември нито една от ключовите държавни институции не успява да излезе от негативната спирала на недоверието, се посочва още в анализа към изследването на агенцията. От всички държавни институциинай-нисък е рейтингът на парламента – 10%. Понижил се й личният рейтинг на председателя на НС Михаил Миков – от 20% на 18%.

Според социолозите общественото мнение към президента Росен Плевнелиев остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%). Аналогична е тенденцията в мненията за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни) и всички институции на съдебната власт.

The post Доверието към правителството продължава да спада и през декември appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване