12/16/13 09:44
(http://offnews.bg)

Русия обмисля да даде кредит на Украйна от 15 млрд. долара

Владимир Путин и Виктор Янукович

Русия обмисля съвсем скоро да предостави на Украйна кредит. Това съобщи един от съветниците на руския президент Андрей Белоусов.

Не е изключено решението за кредита да бъде взето още във вторник, когато руският президент Владимир Путин ще се срещне с украинския си колега Виктор Янукович, допълни Белоусов.

Ситуацията в страната е такава, че ако не бъде рпедоставен кредит, тя просто няма да може да поддържа икономическа стабилност. Ако Украйна поиска кредит, такъв най-вероятно ще бъде даден, посочи Белоусов.

Според Bloomberg става въпрос за кредит от 15 млрд. долара, като Украйна може да получи 5 млрд. долара още преди края на годината.

В същото време стана ясно, че двете страни ще се стремят към подписването на споразумение за по-ниски цени на природния газ. Съгласихме се, че е крайно време да уредим този въпрос, коментира украинският премиер Микола Азаров.

Преди дни Азаров поиска финансова помощ от ЕС в размер на 20 млрд. евро под формата на инвестиции. Финансовата помощ ще има за цел да намали загубите за икономиката на Украйна при приемането й в ЕС, заяви украинският премиер.

Преди това искане за финансова помощ отправи и президентът Виктор Янукович. От Брюксел обаче бяха категорични, че договорените вече условия няма да се променят.

Вчера ЕС обяви, че прекъсва работата по подписването на търговско споразумение с Украйна.

По-нататъшните преговори за търговско споразумение изискват ясен ангажимент от страна на Украйна, коментира еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле. 

Статията "Русия обмисля да даде кредит на Украйна от 15 млрд. долара" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване