12/27/13 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Катастрофата на Ан-12 край Иркутск – пак “трагедия с много неясноти”

Катастрофата на Ан-12 в Иркутск. Снимка: от тв екрана

Транспортен самолет Ан-12 падна върху военни складове в източния руски град Иркутск и 9 души загинаха - така описва “Комсомолская правда” катастрофата на машината, натоварена с авиационни резервни части. За щастие пострадаха складове, а не казарми - в постройката не е имало войници, нито експлозиви, коментира пресслужбата на руския Централен военен окръг, потърсена от всекидневника.

Министерството на извънредните ситуации съобщи по-рано днес, че телата на жертвите, както и т. нар. черни кутии, са в корпуса на разбилия се самолет и още не са извадени.

Експертите веднага предложиха три версии за катастрофата, типични впрочем за всички подобни трагедии - грешка на пилотите, техническа повреда и лоши метеорологични условия, посочва вестникът. Вечерта над Иркутск е имало гъста мразовита мъгла, видимостта е била едва няколко метра. Самолетът е летял ниско, готвейки се за кацане. И е паднал на около 700 метра от пистата, добавя “Комсомолская правда” .

Машината едва ли е катастрофирала поради грешка на екипажа. Пилотите са имали колосален опит - прекарвали са във въздуха по 500-600 часа годишно, “повече дори от максималното за страната”, заявява Александър Лавриков, летец изпитател, чието интервю за радио “Комерсант ФМ” цитира едноименният вестник.

Според него “в тази трагедия има много неясноти”, защото Ан-12 са много надеждни самолети и “няма начин дори да предположим каква е причината”.

Съветският съюз, после и Русия са доставяли военнотранспортни самолети Ан-12 в 11 държави, сред които Афганистан, Ирак и Югославия. Те са използвани в локални войни и въоръжени конфликти почти навсякъде по света. От началото на 21-и век на руска територия са катастрофирали 5 такива машини, посочва “Комерсант”.

Някои данни сочат, че Ан-12 е пламнал от удара в земята, други - че се е запалило разлято самолетно гориво, отбелязва “Росийская газета”.

Изданието цитира съобщения, че самолетът не е силно разрушен от катастрофата, и прави предположение, че хората на борда му са загинали след удара - поради изместване на тежкия товар, който се е придвижил към кабината и ги е смазал.

Конструкцията на Ан-12 датира от 50-те години на 20-и век. Катастрофиралият самолет е бил построен преди повече от 40 години, допълва “Росийская газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване