12/28/13 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Ходорковски ще се опита да промени Русия без пари и власт

Руският Върховен съд ще разгледа жалбите на защитата в процесите по делото за петролната компания ЮКОС. Според председателя на съда Вячеслав Лебедев присъдата срещу бившите шефове на ЮКОС Михаил Ходорковски и Платон Лебедев трябва да бъде смекчена заради нарушения в постановленията на предишните инстанции, пише “Независимая газета”.

В сряда Върховният съд съобщи, че ще преразгледа документите по двата процеса срещу бившия олигарх Михаил Ходорковски, помилван миналата седмица от президента Владимир Путин.

Ходорковски и Лебедев бяха осъдени през 2005 г. на осем години в трудов лагер за данъчни измами и финансови злоупотреби. След втори процес през 2010 г. за кражба на петрол и пране на 23,5 милиарда долара присъдата им стана 14 години. На 25 юли т. г. Европейският съд за правата на човека постанови, че първият процес е бил несправедлив.

“Най-очевидното, което следва от (…) решенията на Върховния съд, е да бъде освободен Платон Лебедев”, заявява адвокатът на Ходорковски Вадим Клювгант. Трябва спешно да се анулира постановлението, задължаващо двамата да изплатят солидарно “прословутите 17 милиарда” рубли неплатени според съда данъци на ЮКОС. И в крайна сметка делото да бъде прекратено поради липса на престъпление, а осъдените - реабилитирани, смята юристът.

Според “Независимая газета” Върховният съд не коментира официално случая, който смята да разгледа на 23 януари, но вероятно няма да има никакви последици за долната инстанция, чиято присъда се очаква да бъде отменена. “Това е обичайната съдебна конкуренция. Нещо нормално. Най-важното е да се спазва принципът за независимост на съдиите”, заявява източник на вестника, близък до върховните съдии.

“За Ходорковски това вече няма значение - дали е бил виновен или не. Той излежа десет години - да не би да му олекне, че е лежал, защото не е виновен? Значи, според мен, започват безсмислени и крайно опасни игри”, изтъква правозащитникът Алексей Симонов пред “Новие известия”, цитиран от Би Би Си.

В редакционен коментар “Ведомости” нарича Ходорковски личния затворник на Владимир Путин. Но и самият Ходорковски не схваща докрай защо Путин изведнъж си промени решението. Затова пък всички, включително президентът, разбират, че от затвора е излязъл друг човек, а не хвърленият там преди 10 години, пише изданието. Вече “не милиардер, нито пък политик, точно зад решетките той съумя да заслужи признанието и разположението на мнозина, които никога не биха ценили ловкия и суров олигарх, какъвто бе Ходорковски по времето на ЮКОС. За бившия затворник този (…) “човешки капитал” е сред важните придобивки от изтеклото десетилетие и същевременно важно откритие: излиза, че моралният авторитет е по-силен от авторитета на парите”, отбелязва всекидневникът.

“Пресконференциите ми никога не са били толкова посещавани, докато бях олигарх. Най-важното нещо все пак не са парите”, чуди се бившият милиардер, цитиран в материала.

“С какво ще се захване сега Ходорковски?” - въпросът вълнува и министрите, и олигарсите, и Кремъл, и опозицията. Ще търси ли отмъщение или ще помага? Ще си прибере ли дължимото по старите сметки или ще даде нови аванси? Смятал уж да развива някаква “обществена дейност”, но какво ли обяснява това, щом казва междувременно: “Ще съм от хората, които ще се опитат да променят Русия”, пише “Ведомости”.

Бившият магнат неуморно повтаря, че няма да се занимава с политика в смисъл, че няма да се бори за власт, да спонсорира опозицията, да си иска обратно активите на ЮКОС и да си отмъщава. “Той писа за политиката и активите в писмото си до Владимир Путин - значи ще бъде точно така. Ходорковски ще прави опити да променя Русия без пари и власт, само с авторитета си”, прогнозира вестникът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване