01/02/14 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

Животът в Русия става малко по-различен

Протест срещу високите цени на бензина в Русия. Снимка: едорога

От 1 януари 2014 г. животът в Русия става малко по-различен, твърди електронният в. “Взгляд” във връзка с влизащи в сила нови закони. Хората ще трябва да се ограничават, следвайки новите правила; ще ги радва обаче подобреното им материално положение, коментира мрежовото издание, изреждайки примери.

Осезаеми промени започнаха още в навечерието на новата година - празничните тържества в различните организации, особено на държавна издръжка, ще се провеждат вече за сметка на самия колектив. Първи дадоха пример неколцина депутати от Държавната дума, посочва “Взгляд” и цитира изявление на президента Владимир Путин: “Да харчат (за фирмени празненства) колкото щат. Само да съберат пари от собствения си джоб”.

От Нова година поскъпнаха с една трета обикновените билети за московския градски транспорт; леко повишение има и при крайградските влакове. Междувременно нараства данъкът върху скъпите автомобили - на стойност над 3 милиона рубли (66 584 евро).

Тази година се очаква в Русия да заработи пълноценно услугата запазване на мобилния номер при смяна на оператора, въведена със закон още преди месец, но все още неосигурена технически. Влиза в сила и забрана да се продават СИМ-карти от неупълномощени лица.

Нов правилник регламентира поведението на футболните фенове. Документът ограничава силата на звука от използваните мегафони и размера на барабаните (които трябва да са без дъно или с прозрачно дъно); нормира дължината и съдържанието на лозунгите, използването на свирки и тръби; забранява вувузелите, маските, факлите, хвърлянето на предмети и публичните обиди.

Поетапно влизат в сила забрани върху рекламата на тютюневи изделия, търговията с тях в павилиони и будки, тютюнопушенето в ресторантите и хотелите. Определят се минимални цени на цигарите. Индексират се акцизите върху алкохола и тютюневата продукция.

За пръв път в Русия ще се организира видеоконтрол върху полагането на зрелостни изпити. Родителите ще могат да гледат чрез интернет как се представят децата им. Освен местни общественици на матурите ще присъстват вече и федерални наблюдатели, които ще бдят за нарушения.

Нова разпоредба на здравното министерство регламентира предоставянето на спешна и неотложна бърза помощ, уточнявайки по-специално състава и профила на екипите. Федерален закон въвежда ред изисквания към качеството на жилищно-комуналните услуги. В Москва те поскъпват средно със 7 на сто; междувременно обаче в столицата “по традиция” ще нарасне минималната заплата. В цялата страна влизат в сила поправки, подобряващи трудовото и финансовото положение на многодетните майки.

Очаква се финансовият пазар в Русия сериозно да бъде “прочистен” от недобросъвестни участници - това засяга по-специално плащанията в сферата на пенсионното осигуряване. Централната банка създаде и главно управление за борба срещу недобросъвестни практики като финансовите пирамиди, появата на фиктивни активи и др., напомня изданието.

Нов закон за ветеринарното дело ще забрани на държавните структури да изискват отчетност за добитъка според инструкции от времето на Съветския съюз. Въвежда се понятието ветеринарен експерт; експертизата ще е задължителна при клане или превоз на животни с търговска цел, но не и ако искаш да закараш на вилата домашния си любимец, добавя “Взгляд”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване