01/02/14 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

“Зюддойче цайтунг”: Изборите за ЕП ще парализират политиката през 2014 г.

“Изборите за Европейски парламент ще накарат цялата политика през 2014 г. да застине”, прогнозира в коментарен материал германският вестник “Зюддойче цайтунг”. Под заглавие “Между неравни” изданието сравнява политическите календари за 2014 г. и отминалата 2013 г. и констатира, че когато се очаква ключово събитие, свързаните с него надежди и тревоги създават психологическа преграда, която пречи на вземането на политически решения.

“Това, което бяха за 2013 г. изборите за Бундестаг, през 2014 г. ще бъдат изборите за Европейски парламент: събитие, което ще замрази цялата политика”, пише “Зюддойче цайтунг”.

Вестникът смята, че последната среща на върха на Европейския съюз през миналата година е дала добра предварителна представа за това, което ще се случва в европейската политика през тази година: “големи теми, малки действия”.

“Европа е асиметричен континент”, пише “Зюддойче цайтунг”, отбелязвайки възхода на подкрепата за крайнодесни партии в ЕС и надигането на сепаратизма в Шотландия и Каталония. “Така, както политическите страсти са неравномерно разпределени, така има и неравновесия в благосъстоянието и растежа, в самоувереността и способността за действие”, коментира германското издание.

“Зюддойче цайтунг” разсъждава върху ролята на Германия в ЕС, посочвайки, че макар в сегашната ситуация Федералната република да изглежда като център на влияние в Съюза, “колкото повече такт влага Германия в Общността, толкова повече съпротива предизвиква”.

“Кой би искал да направи силния още по-силен? Политическата класа в Европа не се тревожеше от нищо друго повече отколкото от германската доминация. И макар че това влияние се разглежда като препятствие от самото федерално правителство, то не може така просто да бъде прекратено”, коментира “Зюддойче цайтунг”.

Изданието заключава: “Как може една общност да функционира, при положение, че един е толкова силен, а много други са толкова слаби? Как Европа ще се помири с Германия и Германия - с Европа? В годината, когато се отбелязва стогодишнината от европейската архикатастрофа - Първата световна война, това не е лош въпрос.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване