01/02/14 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Македония: след година на песимизъм, оптимизмът е насочен към 2014 г.

Дойче веле

Македония остави зад себе си една година на политическа и интегративна стагнация и трудна икономическа година, която стопанството преживя в постоянен гърч за оцеляване.

Измина още една тежка година за икономиката, политиката, интегративните процеси. В условия на неоздравена световна икономика и последиците от това, властите смятат, че Македония още един път успешно и жилаво се е справила с предизвикателствата в икономически план. Като доказателство за това посочват оценките на важни международни институции.

Македония е в списъка на десетте икономики с най-големи подобрения в облекченията за правене на бизнес, оцени Световната банка, добавяйки, че в страната са проведени шест регулаторни реформи, които са облекчили бизнеса на предприемачите. Македония е на 43-о място от общо 177 страни в списъка на индекса на икономическите свободи за 2013 г., според резултатите от изследването на американската фондация “Херитидж” и вестник “Уолстрийт джърнъл”, което я прави най-добре позиционирана сред страните в региона, и на 21-во място сред европейските държави.

Намаляване на безработицата

Премиерът Груевски смята за най-голям успех през 2013 г. намаляването на безработицата, която от над 30 процента сега е 28,7 на сто. За опозицията този процент не е реален, тъй като смята, че е постигнат с административно изтриване на безработните от регистрация. На правителствените цифри не вярват и световните медии. Заради безработицата от 30 процента, Си Ен Ен неотдавна постави Македония сред петте най-лоши икономики в света, а лондонският “Икономист” - в групата на страните, в които през 2014 г. съществува голям риск от социални безредици.

Но данните говорят, че в сферата на заетостта все пак има придвижване. Според директора на Дирекцията за технологично-индустриални развойни зони Виктор Мизо броят на работещите в зоните тази година е достигнал 2 500, за разлика от миналата година, когато бе 1 270. Предвижданията за 2014 г., само от съществуващите капацитети, са за 3 500 работни места.

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че с активната политика на правителството за заетост са били открити 30 524 работни места. Освен наемането на работа във фабриките в свободните зони, с мерки за самонаемане са открити 5 798 работни места, със субсидии на Агенцията по заетостта - 4 807 работни места, с мярката “Обучение за известен работодател” - 6 591 места, с “практиките” - 759 работни места и с “Обучение за личен бизнес” - 1 914 работни места.

Правителството, водено от ВМРО-ДПМНЕ, е работило, работи и в бъдеще ще продължи да работи със засилено темпо, с цел още по-голямо намаляване на безработицата, обяви управляващата партия.

Работа искат и стопанските дейци, за които 2013 г. премина в гърч за оцеляване и намиране на пазари. Председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески оцени 2013 г. като трудна година за стопанството, но като една от най-добрите по отношение на сътрудничеството с правителството - договорено е разчистване на дълговете от ДДС, финансова подкрепа чрез кредити от ЕИБ и инвестиции в инфраструктурата.

През последното тримесечие започна да се буди оптимизъм сред стопанските дейци заради съживяването на икономическата активност сред петте най-важни външно-търговски партньори, което е сигурен индикатор за македонските бизнесмени, че ще се стигне до увеличаване на поръчките, а с това и до придвижване на македонската икономика. Стратегически въпрос е през 2014 г. да се отвори въпросът за приемане на закон за насърчаване на местните инвеститори, с това те да получат подкрепа в този процес и да продължат своята инвестиционна дейност, заяви Азески.

Искането е съвсем разбираемо, ако се вземат предвид данните, че от компаниите инвеститори, които работят в технологично-индустриалните развойни зони “Щип”, “Скопие 1″ и “Скопие 2″, износът, който реализираха до края на годината се очакваше да бъде над 760 милиона евро.

В следващата година 2014 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване