01/03/14 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган иска да поеме отново контрола върху правосъдието

Франс прес

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, заплашен от мащабно антикорупционно разследване, предприе офанзива, за да поеме отново контрола върху съдебната институция, към която отправя обвинения, че в нея са внедрени хора на движението на Гюлен, в началото на решаваща година на избори.

След зрелищната полицейска операция на 17 декември е обявена словесна война между ислямо-консервативното правителство и турското правосъдие.

Дуелът, непознат досега в общественото пространство, е ежедневен. На обвиненията за “заговор”, за “мини пр еврат” или за “опит за убийство”, отправяни от управляващите, отговарят жалбите на магистратите за “нарушение на разделението на властите”.

В рядко срещано публично изявление един от прокурорите в Истанбул, отговарящ за разследването, разпространи съобщение на стъпалата на съдебната палата, обвинявайки съдебната полиция, че умишлено е отказала, въпреки неговото искане, да задържи около тридесет души, близки до управляващите, и че са го отстранили от делото.

Две от най-висшите съдебни институции - Висшият съвет на съдиите и прокурорите и Държавният съвет, нарушиха своята сдържаност, за да осъдят натиска и обвиненията на властта срещу правосъдието и полицията, от която бяха отстранени няколко десетки високопоставени служители.

Сигурен в подкрепата на мнозинството от избирателите, Ердоган направи няколко пъти заплашителни изказвания срещу съдиите. “Ние сме едновременно изпълнителна и съдебна власт”, обяви той пред своите привърженици.

“Или г-н премиерът не знае какво е разделение на властите. Или, което е по-драматично, на него му пречи правовата държава като цяло”, коментира Метин Фейзиоглу, председател на Съюза на адвокатските колегии.

Битката, която противопоставя Партията на справедливостта и развитието, на власт от 2002 г. насам, и движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен е в сърцевината на този конфликт между политическата власт и съдебната власт.

Ердоган подозира това движение, което дълго време бе негов съюзник, че се възползва от този скандал и използва като средство правосъдието и полицията, където разполага с влиятелни поддържиници, за да си отмъсти на правителството. То реши да премахне частните подготвителни школи за кандидат-студенти, които са значителен източник на приходи за движението на Гюлен.

С оглед на перспективата за общински избори през март и президентски - през август, които са решаващи за политическото му бъдеще, премиерът е решил, според турските медии, да поеме отново политическия контрол върху съдебната система.

На прицела му е Върховният съвет на съдиите и прокурорите, който вече бе реформиран през 2010 г., за да се намали влиянието в него на привържениците на кемалисткия и светски “бивш режим”.

“Ние допуснахме грешка във връзка с Висшия съвет на съдиите и прокурорите, ние ще я поправим”, заяви Ердоган, обещавайки да представи конституционна поправка, за да подреже крилете на тази институция.

Но тази стъпка се очертава трудна, тъй като Партията на справедливостта и развитието не разполага вече с мнозинството от две трети в парламента, необходимо за промяна на основния закон.

И опозицията вече обяви, че ще се противопостави категорично на това. “Правовата държава е принцип, който всички ние сме длъжни да спазваме и да защитаваме”, подчерта Атила Карт, депутат от основната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия.

Държавният глава Абдуллах Гюл също би могъл да се противопостави на това. Президенът, смятан за близък до движението на Гюлен, неколкократно демонстрира разликата в позициите си с премиера през последните месеци, най-вече по време на безпрецедентната вълна от демонстрации, която разтърси властта през юни.

“Ние трябва да се въздържаме от всякакви позиции и прояви, които могат да навредят на нашата демократична правова държава”, подчерта той в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване