01/03/14 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Миграцията в ЕС: липсващите родители на румънските деца

Лагер на роми край Лион. Снимка: АП/БТА

Децата си спомнят точно как и в колко часа са си тръгнали техните родители - майката на Сергиу е заминала със самолет за Италия в 1 часа следобед, а майката на Разван - с автобус за Италия в 5 часа сутринта.

Когато попитах директора на училището във Фибис, село в Западна Румъния, в кой от класовете има деца, чиито родители са в чужбина, той услужливо ми подбра малка група от тях - три момчета и едно момиче, на възраст 13-14 години.

Над 300 хиляди румънски деца имат поне по един родител, който работи в чужбина, сочат данни на някои проучвания. Според официалната статистика броят им е 80 хиляди, макар местните власти да са наясно, че едва малка част от родителите ги уведомяват преди да заминат, донякъде заради срам. От тези деца - на един от четири малчугани и двамата родители са в чужбина.

Миналия октомври румънският парламент прие нов закон, според който уведомяването при заминаване в чужбина е задължително, но тези, които се занимават с грижи за деца, се съмняват, че това ще бъде по-ефективна мярка от предишните. Над два милиона възрастни румънци работят в чужбина, в повечето случаи в Испания и Италия. Някои остават в чужбина години наред.

Отглеждани от баби и дядовци

Бащата на Оана Мария е работил в района на Лондон през последните шест месеца във фабрика за мебели. Майката на Сергиу е в чужбина от девет години - той е израснал с баба си и дядо си.

Майката на Каталин е заминала за Германия едва преди два месеца, за да се грижи за възрастна жена близо до Нюрнберг.

Разван сега живее с по-голямата си сестра. Той е бил с майка си за кратко в Рим, но се е върнал в къщи, тъй като са му липсвали приятелите и останалите роднини.

От децата, с които се срещнах във Фибис, Каталин понася отсъствието на майка си най-тежко.

Неговата майка Сабина не е могла да се върне за Коледа. Леля му готви за него и по-големия му брат, но тя не може да приготвя сармале (румънски зелеви сарми) като майка му, или същите превъзходни торти, плаче той.

Сабина е изкарвала по 145 евро месечно, работейки на нощни смени в местна пекарна преди да замине, нейният съпруг Костица обяснява, че това е това е една трета от парите, необходими, за да преживее четиричленното му семейство. Той е загубил работата си в база за инертни материали преди четири години, когато базата е била закрита.

Обезщетенията за безработица са спрели след година. Сега те получават по седем евро месечно детски надбавки. Той си намира временна работа около селото, те имат кокошки и две прасета, но двойката е решила един от тях да замине да работи в чужбина.

Несигурност

В Тимишоара, най-близкият до селото град, благотворителната организация “Пазете децата” има център за грижи за уязвими деца, повечето от тях с родители в чужбина и около половината от тях от ромски произход.

Едно десетгодишно момиче мери бели ръкавици, които тя току ще е получила от Дядо Коледа. Тя живее с баба си и дядо си, тъй като и двамата й родители са в чужбина. Тя не може да ми каже в коя страна са те и въздиша дълбоко, когато я питам кога за последно ги е виждала. Тя не може да си спомни.

Децата, които растат без родители, не са нов феномен в Румъния - това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване