01/03/14 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Съседите на Гърция и Европа

Белград тържествува, Тирана се смее, а Груевски в Скопие проклина Атина - някак по този начин изглежда обстановката по северните граници на Гърция след огласяването на заключенията на Съвета на външните министри на ЕС за напредъка на страните кандидатки за членство или на държавите, стремящи се да получат кандидатура.

Какво точно обаче стана в Брюксел в края на миналия месец? Съветът реши да предостави на Сърбия дата за започване на присъединителни преговори за 21 януари. Прехвърли албанското искане за предоставяне на статут на страна кандидат за членство в ЕС за срещата през юни, а външните министри изтъкват, че дотогава “се очаква от Албания да се справи с организираната престъптност и корупцията”.

Съветът отхвърли за пореден път молбата на Македония да й се предостави дата за започване на присъединителни преговори, тъй като прецени, че няма никакъв напредък по спорния въпрос за името на страната, а също и по въпросите на свободата на печата и уреждането на острите вътрешни политически конфликти.

Колкото до Турция, за нея остана сложната ситуация в отношенията й с Брюксел, а опасната политическа нестабилност в Босна и Херцеговина не остави никакво поле на оптимизъм за някакъв минимален развой относно молбата й да бъде квалифицирана като страна кандидатка за членство.

“Европейската карта” в крайно чувствителните Западни Балкани вече се оформя по следния начин: Хърватия е вече член на ЕС, Черна гора изпреварва останалите заинтересовани за членство, тъй като е в процес на присъеидинителни преговори, за Сърбия вратата се отваря след решението на Съвета, Албания, ако през юни й се предостави статут, ще направи първата стъпка към своето членство, Косово, с подписването на Споразумението за асоцииране и стабилност върви към влизане в европейската орбита, а европейската перспектива на Македония остава замразена най-вече заради претенциите на нейния лидер.

Така най-общо се е формирала обстановката, която Атина е призвана сега да управлява в качеството й на упражняваща от 1 януари 2014 г. председателството на ЕС.

Решенията на Съвета на лидерите на държавите членки действа, разбира се, като рамка, в която председателстващата страна - в случая гръцкото председателство, поема ангажименти и не може да се отклонява.

С други думи, не бива да се очакват някакви сензанционни неща по този горещ за Западните Балкани въпрос за европейския път на страните от този регион.

Атина обаче може да се възползва от възможностите, които й се представят като подходи, за да ускори присъединителните процедури за ВСИЧКИ, независимо от заинтересованите съседи.

Ерго, в интерес на Гърция е тя да доведе Европа до своите граници. Паралелно, това и един чудесен шанс за гръцката дипломация да се рестартира на Балканите.

БТА

Публикувана на 01/03/14 22:41 http://e-vestnik.bg/19595/sasedite-na-gartsiya-i-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване