01/03/14 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Тунис приема конституция, три години след революцията

Франс прес

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Туниското Учредително събрание (УС) трябва да започне утре гласуването за приемане на бъдещата Конституция, три години след революцията от 2011 г., за да излезе от петмесечната политическа криза, подхранвана от недоверието между ислямистите на власт и опозицията.

Но два дни преди началото на това гласуване член по член и след интензивни преговори, все още не е публикуван пълният текст на проекта.

Според ислямистката партия “Ан Нахда” текстът, работата по който приключи на 1 юни, но беше отхвърлен от опозицията, ще бъде предаден на депутатите с анекс, в който ще бъдат отбелязани компромисите, постигнати с опозицията през декември.

“Постигнатите компромиси не бяха включени в проекта и все още могат да бъдат добавени членове. Следователно не сме застраховани от изненади в последната минута, например по отношение на религиозния аспект”, казва Надя Шаабан, депутатка от опозиционната партия “Масар”. “Оставам подозрителна”, заявява тя пред АФП.

“Ан Нахда” не спира да напомня, че от пролетта на 2012 г. се е отказала от включване на шериата в основния закон. В замяна партията получи множество препратки към исляма в текста.

Г-жа Шаабан смята също, че внезапното бързане да се приеме Конституцията ще означава “претупване, много стегнат график”. А “е жалко, че текст от основно значение за много поколения няма да бъде изпипан”, съжали тя.

Тя прогнозира, че конституцията ще бъде окончателно приета преди 14 януари, датата на третата годишнина от бягството на президента Зин ел Абидин бен Али в резултат на първото въстание от Арабската пролет.

Депутатите трябва да се произнесат по преамбюл, около 150 члена и 225 предложения за поправки. След приемането на всеки член с абсолютно мнозинство, основният закон трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети, за да се избегне подлагането му на референдум.

“Ан Нахда” настоява националното Учредително събрание (УС), в което ислямистите имат мнозинство, да продължи да приема закони до парламентарните избори, чиято дата остава неизвестна. Опозицията иска да ограничи правомощията му.

Други спорни моменти обаче изглеждат решени, особено въпроса за обхвата на правомощията на държавния глава в страната, преживяла петдесетгодишна диктатура.

Ислямистите искаха да ги ограничат максимално, но голямата част от политическата класа искаше те да бъдат поделени с ръководителя на правителството.

В крайна сметка държавният глава ще “определя общата политика в отбраната, външните отношения и националната сигурност”, според Тунис Африк прес (ТАП). Той ще може да внася в парламента предложение за гласуване на доверие на премиера и ще има ограничено право да разпуска парламента.

Конституционалистът Яз Бен Ашур, чието мнение е било искано по текста, е по-скоро оптимист. Според него Конституцията гарантира свободите “в съответствие с международните норми”, а премахването на оспорван член ще попречи “шериатът да излезе от вратата, за да влезе през прозореца”.

“Като цяло, преговорите доведоха до нелош конституционен текст, който гарантира демократично равнище. Имаше много подобрения в съдържанието и формата, въпреки че има какво да се желае”, отсъди той.

Но Бен Ашур признава, че се опасява “преди всичко, че някои членове на Учредителното събрание може да не зачетат ангажиментите на своите партии”.

За председателя на УС Мустафа бен Джаафар, светски съюзник на “Ан Нахда”, “дебатите по спорните въпроси бяха трудни, но постигнатите компромиси през последните седмици върнаха доверието между депутатите след кризата, предизвикана от убийството на депутата Мохамед Брахми на 25 юли”.

Това убийство, приписвано на джихадистките кръгове, парализира политическия и институционалния живот в Тунис. Опозицията блокира работата на Учредителното събрание, докато получи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване