01/06/14 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Феноменът Груевски

Никола Груевски и Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Той не е двойник на Джордж Клуни, не е оратор от калибъра на славните антични оратори, няма харизмата, каквато приписваха на неговия предшественик Любчо Георгиевски, но вече седма година е най-популярен политик и лидер с най-висок рейтинг в Македония.В радио и телевизионни емисии, сред имената на местните спортисти, на естрадните звезди и на лидера на опозиционната СДСМ Зоран Заев, неговото име заемаше челно място в предложенията на гражданите за личност на 2013 г. Някои отиват дотам, че предлагат Никола Груевски да бъде провъзгласен за светец!

Ако оставим настрана тази патетика, за социолозите е голямо професионално и обществено предизвикателство да обяснят “феномена Груевски”. Според досегашните прояви на премиера, той най-вероятно се ръководи от поговорката “най-добър оратор е този, който казва най-много с най-малко думи”.

Затова той най-често казва, че “за положението говорят делата” или “една фотография - хиляди думи”. Във всеки случай това не означава, че той се отказва от дълги речи по определени поводи - държавни празници, партиен конгрес или значимо обществено събитие.

Коя е тайната на успеха на бившия любител на бокса, който седма година по ред държи опозицията, според едни в нокаут, а според други в нокдаун?

Бранислав Сарканяц, университетски професор, когото в началото на първия мандат на Груевски медиите посочваха като негов съветник, казва, че тайната е в упоритата работа.

“Той е невиждан и неуморим работник. Впечатлява неговата енергия. Както изглежда свеж сутринта, така изглежда и вечер на късните правителствени заседания в полунощ. Смятам, че трудно би се намерил някой, който да издържа на неговото темпо на работа. Второ, той е изключително непосредствен в общуването. Досега никой не се е оплакал, че е арогантен или недосегаем. С всички събеседници се отнася сякаш са част от екипа и не застава над тях.

Трето, има невероятен поглед върху работата на всички ресори. До детайли помни какво са казали членовете на неговия кабинет и редовно се интересува за хода на работите. Докъде стигнаха работите, за които говорехме преди седмица, или как се развива проектът, който обявихте на последното заседание? На срещите с гражданите е много непосредствен и заради това те го чувстват като един от тях”, казва Сарканяц.

Лингвистите казват, че част от успеха се дължи на езика, който употребява премиерът в ежедневието - той е много прост, ненатоварен с чужди думи и е обогатен с народни изрази, което го прави разбираем за широките народни маси. Ако към това се добави и оценката на стилистите, че освен в специални случаи, когато носи костюм, премиерът предпочита якета и спортни сака, той получава имиджа на момче от квартала, което го прави по-близък до гражданите.

Политическата личност на Груевски представлява израз на психологическото състояние на политическия електорат в Македония. Той не е нито особено харизматичен, нито особено красноречив, нито особено образован, значи не е изключителен на нито една основа. И именно това му носи рейтинг - той е изблик на комплексите на избирателите, уеднаквяване с тях, величаене на средното ниво, нападка към елита, като е близък до народа.

Той е резултат на реактивния механизъм на електората към политиката изобщо, омраза към елитните политици, класово отмъщение. Оттам той черпи личния си рейтинг, защото когато масовите избиратели гледат Груевски, в огледалото познават себе си и оттам вярват, че той интуитивно, инстинктивно познава тях и техните потребности.

Вероятно Груевски чувства тенденциите - нито пробългаризъм, нито просърбизъм, нито класичен пазарен ...

Публикувана на 01/06/14 22:29 http://e-vestnik.bg/19606/fenomenat-gruevski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване