01/07/14 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Сенегал арестува руски кораб?

Инцидентът в Африка може би е отмъщение заради кораба на “Грийнпийс”, задържан в Русия

Руският риболовен кораб “Олег Найдьонов”. Снимка: от тв екрана

Най-малко двама души пострадаха от действията на сенегалски военни на борда на руския риболовен кораб “Олег Найдьонов”. Според шефа на компанията собственик “Феникс” бюфетчийката може би е със счупена ръка, а капитанът - със смъкнат бъбрек, пише електронният в. “Взгляд”.

В петък Сенегал задържа кораба, твърдейки, че той неведнъж е извършвал незаконен риболов в сенегалски води. Траулерът, спрян недалеч от Гвинея Бисау, има разрешително за риболов във водите на страната. На борда има 62 руснаци и 20 граждани на Гвинея Бисау, съобщиха осведомителните агенции.

Според “морски протест” - изявление на капитан Вадим Манторов, получено в агенция Прайм, сенегалските военни използвали сила, за да поемат контрола върху кораба.

Сенегалският военен кораб “Ферло” спуснал на вода бързоходен катер с картечница; четирима военни с автомати се качили на борда на “Олег Найдьонов” и само действията на екипажа им попречили да отведат капитана със сила, след като отказал да поеме курс към Дакар. През нощта срещу събота пристигнал втори военен кораб, който стоварил на руския още десетина военни, екипирани като командоси. Те оковали капитана с белезници и държали екипажа известно време под прицел на горната палуба.

Според Манторов в момента атмосферата на руския траулер е спокойна, но хората са потиснати. Траулерът се намира в сенегалско военно пристанище, където не се допускат външни лица, но средствата за комуникация работят.

Все още няма официална информация защо е задържан “Олег Найдьонов”, но през февруари 2012 г. “Грийнпийс” заяви, че корабът лови незаконно риба в сенегалски води. Вероятно това е причина за подозренията на военните, предполага “Взгляд”. Руската федерална агенция по риболов отхвърля евентуалните обвинения и е подала оплакване срещу действията на сенегалските власти, добавя изданието.

Запитан дали случаят с “Олег Найдьонов” не е отмъщение заради кораба на “Грийнпийс”, задържан през септември от Русия след протест срещу руския петролодобив в арктически води, капитан Манторов отвърна: “Нищо чудно”, отбелязва информационният сайт Вести.

Щом руският кораб е откаран във военно пристанище, обвиненията може би ще са свързани с националната сигурност на Сенегал. Същевременно има риск руските моряци да станат “разменна монета” в острата конкурентна борба за биологичните ресурси на Атлантика, предупреждава Михаил Маргелов, специален представител на президента по сътрудничеството с африканските държави, цитиран от “Взгляд”.

Инцидентът според него е опит руските риболовци да бъдат изтласкани със сила от традиционните райони, в които работят. “Русия винаги е имала интерес да получи достъп до рибните богатства по атлантическото крайбрежие на Африка и Гвинейския залив и съвсем не смята да се оттегли от този конкурентен, но много интересен пазар”, казва руският сенатор.

Сега обаче за Москва “хуманитарният аспект е от първостепенно значение”, добавя Маргелов и изразява надежда задържаните в най-скоро време да бъдат освободени. Руските ведомства контактуват според него с моряците от кораба и със сенегалските власти, за да се внесе яснота по случая. Според телевизия “Росия 24″ съдбата на риболовния кораб зависи от сенегалския президент и предстои с него да разговарят руски дипломати, допълва “Взгляд”.

Сенегалските власти заявиха, че смятат да наложат възбрана върху товара и риболовните съоръжения на руския кораб. Също и глоба от 610 хил. евро - двойно повече от обичайната, защото според ресорния сенегалски министър Али Хаидар “този траулер е рецидивист”, пише “Комсомолская правда”, като се позовава на ИТАР-ТАСС.

Корабът се охранява от сенегалска военна полиция; иззети са паспортите на целия екипаж, посочва всекидневникът.

Траулерът носи името на Олег Петрович Найдьонов, първия избран кмет на руския град Мурманск, починал през 2003 г.

БТА

Публикувана на 01/07/14 23:20 http://e-vestnik.bg/19618/zashto-senegal-arestuva-ruski-korab/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване