01/07/14 23:21
(http://e-vestnik.bg/)

Крайнодесни партии в Източна Европа яхват вълната на омраза към ромите

Ромска къща в словашко село. Снимка: топнюз

Недоволните от икономическата криза избиратели в Източна Европа желаят да дадат шанс на екстремисти. Жителите на едно словашко село избраха за местен управник човек, който нарича ромите “паразити” и се възхищава от предвоенен лидер, сътрудничил с нацистите.

Подобна тенденция има из района в страни като България, където националистическата партия “Атака”, представена в парламента, носи свастики на своите фланелки и отдава нацистки поздрави на митингите си.

В словашкото село Балог, разположено в подножието на планина, жителите изляха гнева си, избирайки за областен управител крайнодесния Мариан Котлеба. Така те изразиха своето недоволство от безработицата и пренебрежение към основните партии, а също и дълбоко вкоренената си враждебност към циганите. Тези фактори градят подкрепата за политиците екстремисти в Словакия и на други места из Централна Европа.

Но мнозина останаха шокирани, когато дошлият отникъде Котлеба спечели 77 на сто от гласовете в Балог, на 160 мили (260 км) североизточно от столицата Братислава. В целия Банскобистрицки окръг (край) той спечели 55 процента - достатъчно, за да бъде избран за окръжен управител и допълнително да подчертае, че някои европейски избиратели, недоволни от икономическата криза, желаят да дадат шанс на екстремисти.

Националистическите настроения все по-силно се насочват към словашките роми - малцинство от 400 хиляди в 5,4-милионната Словакия, - които живеят в периферията на обществото и са измъчвани от мизерия, ниско образование и ограничени перспективи за работа. В разширения Европейски съюз с отворени граници бедните райони бяха напускани на вълни, вкл. от част от десетте милиона роми в Европа. Те отидоха в страни като Канада и Великобритания, където имиграцията отново стана остър проблем.

Мариан Котлеба се кандидатира с платформа, която иронизира “циганите паразити”. Някои роми, чиито предци през Средновековието са дошли в Централна Европа от Индия, възприемат “циганин” като обидна дума. Преди време Котлеба оглавяваше партия, която бе разпусната заради разпространяването на расистка омраза. Трийсет и шест годишният сега Котлеба организираше маршове в полувоенни униформи и възхваляваше Йозеф Тисо - президент на пронацистката словашка държава по време на войната. В агитационните материали на неговата партия се говореше за “недоволните села и градове, страдащи от престъпленията и терора на цигански екстремисти”.

“Гласувахме за него от отчаяние”, казва Мартина Строрцова, собственик на кръчма в Чиерни Балог. По обяд в кръчмата в центъра на селото има само двама посетители и Строрцова казва, че бизнесът върви зле. Хората, които работят в местната стоманолеярна, носят у дома само 430 евро месечно. Населението на Чиерни Балог е 5000 души, от които около 700 са без работа през зимата, казва социалният работник Любомира Панчикова. “Проблемът е безработицата, не е само сред ромите, а изобщо. Младите хора бягат - мъже и жени в най-продуктивните си години”, добавя тя.

По официални данни равнището на безработицата в региона е 18,1 на сто, а в някои негови части надхвърля 30 процента. Това е регионът с втори най-лош показател за страната, в която средната безработица възлиза на 13,7 на сто. Котлеба обещава да създаде работни места чрез схеми за общественополезен труд, създавайки държавни дружества и ферми. “Той иска да даде на нормалните хора и на ромите търнокопи в ръцете и да ги накара да работят”, казва Ивана Галусова, която е гласувала за Котлеба.

Фактически той може да не бъде в състояние да направи много. Котлеба ще бъде в изолация в регионалния парламент, в който мнозинство има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване