01/07/14 23:26
(http://e-vestnik.bg/)

Към яхнатата троянска България: извини се, ма!

Иво Инджев

Не знам дали имам принос за бързата реакция на френското посолство в София понеже оповестих името на френския дипломат Стефани Дюмортие като обект на агресията на Волен Сидеров), но резултатът е налице: българската държава би трябвало да е посрамена не само заради самия Сидеров, но и поради факта, че беше изпреварена от френската с първото документирано доказателство за скандала.

Скандал върху скандала е това, че цял ден българските институции не могат да се наговорят какво да говорят и съответно преди тях проговори френското посолство.

Изпреварваща е позицията, оповестена от посолството, спрямо полицията, следствието, летищните власти, ,прокуратурата и дори медиите, държани в изолация от истината)- както и спрямо външното ни министерство което на практика осведомих лично за това с коя личност може да разговаря по казуса).

Иначе мълчанието на Орешарски, Станишев, Местан и компания е повече от очаквано: те са големи специалисти в опитите да решават проблемите чрез мълчание!

Да си призная, очаквах френския демарш да се случи след становище на българските власти. Но възмущението в Париж е явно толкова голямо, че са решили да не чакат от „умрял писмо”.

В свидетелското показание от името на френската държава се отправя без сянка от колебание категорично обвинение каквото, при целия си достъп до всички инструменти за доказване на вината няма до момента) към „един български гражданин”, който е бил в „очевидно пияно състояние” и че обект на „обиди и заплахи” от негова страна е станал „френски дипломатически служител”.*

Това, че в документа е спестено името на Волен Сидеров (поради вероятно нежелание на дипломатите да превърнат текста в юридическо доказателство преди да са се произнесли съответните власти в България), не прави по- унижението от страхливостта и нерешителността на родните институции.

Френското посолство официално настоява за извинение.

То със сигурност е упълномощено да направи това от името на френската държава.

Понеже не съм упълномощен от никого, искам на свой ред извинение в лично качество от българската държава, че позволи не просто срамът да се случи, но и че предъвква темата за имунитета на Волен Сидеров цяло денонощие, сякаш е свещена крава, на която е позволено на препуска на воля през и без това крехките кълнове на законността в младата ни демокрация.

И понеже държавата ни, уви, не заслужава уважителната форма на обръщение, я призовавам в стила на самия Сидеров:

Извини се, ма!
Извини се, ма!
Извини се, ма!

От блога на Иво Инджев

*По-късно посолството редактира позицията си и премахна този пасаж от сайта си - б.р.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване