01/08/14 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган на пода, турската икономика в интензивното

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу. Снимка: Кафесиясет

Правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган плаща скъпо за корупционния скандал, разтърсващ през последните седмици Турция, тъй като след политическата криза идва ред на икономическата криза.

След принудителния ремонт на кабинета, серията оставки на министри и депутати от правителствената Партия на справедливостта и развитието, след извършените промени в полицията и след сблъсъка с Върховния съд, правителството на Ердоган трябва да убеди пазарите, че може да спре силното кръвотечение в икономиката, предизвикано от корупционния скандал.

Анализатори преценяват, че Ердоган лесно или трудно, изглежда, ще оцелее от кризата, но славата на Турция като стабилно развиваща се икономика се клати.

Още преди избухването на скандала, турската лира бе отслабена в резултат на нарастването на дефицита по текущите сделки на страната. Сега този дефицит се увеличава още повече, тъй като чуждите инвеститори разпродават държавни ценни книжа по най-бързия начин през последните две години.

Турската икономика е с нисък процент на ресурс и с висок дефицит по текущите сделки варира около 7,5 на сто от БВП, който възлиза на 786 млрд. долара и точно по тази причина нейната мощ зависи от притока на капитали.

През предишните две седмици, както стана известно, листваните на борсата компании отбелязаха спад по отношение на собствената си капитализация, като загубиха общо 221 млрд. долара. Преди няколко дни турският вицепремиер Али Бабаджан разкри, че “мини превратът” е довел до намаляване на капитализацията с 49 млрд. долара и че това е станало в същия ден, в който е било обявено свързането на борсата с Nasdag OMX.

Малко преди това другият вицепремиер Бюлент Арънч бе оценил общата щета от корупционния скандал на 100 млрд. долара.

Това, което тревожи повечето анализатори, преценяващи, че 2014 няма да бъде лека година за Турция, е обстоятелството, че централната банка на страната, за да “смекчи” натиска на пазара, предизвикан от последствията от скандала в центъра на който се оказа държавната Халкбанк от 24 декември до 1 янунари бе принудена да продаде около 3 млрд. долара чужда валута. В резултат на тази операция резервът падна до 38,5 млрд. долара.

Според повечето анализатори размерът на щетата върху турската икономика се очаква да нараства, докато не бъдат излекувани раните от корупционния скандал.

Действията на Ердоган срещу правосъдието, както и оплакванията от страна на златодобивната компания Коза Алтън, свързана с движението на Гюлен, че направените проверки са политически провокирани от правителството, тревожат пазарите и чуждите инвеститори.

Листваната на борсата Коза Алтън, която е собственичка на ежедневника “Бугюн” и на телевизията Канал Тюрк, е една от най-големите компании в Турция, присъстваща активно в добивната промишленост и търговията със злато. Компанията обяви, че закриването на мината в Чукуралан е незаконно. Властите твърдят, че тя няма нуждите сертификати, но се оказва, че документите й са напълно законни. Коза Алтън се числи към консорциума Коза Ипек Холдинг, чийто президент Акън Ипек е един от най-известните поддръжници на движението “Хизмет” на Фетхуллах Гюлен.

Коментирайки случващото се в Турция, Тимъти Аш, ръководител на групата, изследваща нововъзникващите пазари, от Стандарт банк в Лондон, изказа становище, че “през последното десетилетие брутният вътрешен продукт на Труция се е утроил, а доларовите й облигации са били с доходност от 9,7 на сто на годишна база. Тези моменти са вече минало. Турската лира остава под натиск, смята той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване