01/08/14 22:34
(http://e-vestnik.bg/)

Защо избухна война между джихадисти и бунтовници в Сирия

Сирийските въстаници се обединиха не само за да прогонят най-радикалните ислямисти и да си върнат контрола над районите, които те държат, но и според експертите да си върнат симпатията на западните сили, които прекъснаха помощта си.От петък ожесточени сблъсъци противопоставят три бунтовнически коалиции на “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), произлизаща от Ирак групировка, която доскоро беше съюзник на бунтовниците срещу силите на президента Башар ал Асад.

“Съчетание на вътрешни и външни фактори улесниха този “свещен съюз” срещу ИДИЛ”, отбелязва Роман Кайе, специалист по модерния салафизъм.

Според него “вътрешните фактори основно са влошените отношения на ИДИЛ с всички останали бригади на въоръжената опозиция, които не приемат желанието й за хегемония над всички освободени територии”.

Към това се добавят, според този изследовател от Френския институт за Близкия изток, многобройните актове на насилие, приписвани на тази групировка, която междувременно през последните дни завзе контрола над градове в Ирак.

“Смъртта на командир на Ислямския фронт по време на изтезания в затвор на ИДИЛ дълбоко шокира общественото мнение в района на Алепо, което позволи лигитимирането на тази мащабна офанзива срещу ИДИЛ”, обяснява Кайе.

Той има предвида много популярен бунтовнически лекар, известен под псевдонима Абу Раян, за когото беше съобщено миналата седмица, че бил убит от ИДИЛ..

Серия подобни убийства и отвличания, приписвани на бойците от ИДИЛ от лятото на 2013 година насам, принудиха бунтовническите батальони да обявят открита война на екстремистката групировка.

Според друг специалист по исляма в Сирия, Томас Пиере, “поведението на ИДИЛ ставаше нетърпимо за повечето въоръжени групировки, особено опитите да се поеме контрола над граничните зони, прекъсвайки по този начин логистичните мрежи на бунтовниците”.

Според преподавателя от университета на Единбург “многобройни групировки отдавна искаха да действат, но бяха спирани от сдържаността на “Ахрар аш Шам”, която си сътрудничи тясно с ИДИЛ” в Северна Сирия.

“Ахрар аш Шам”, ключова съставна част от Ислямския фронт - мощна бунтовническа коалиция, “вероятно е дала зелена светлина след нападението на ИДИЛ срещу една от базите й край Алепо и екзекуцията на лекаря”, член на нейната организация.

Освен това “задръжките на различните групировки отпаднаха с осъждането на поведението на ИДИЛ от много улеми, включително духовници, изповядващи джихадистката идеология”, смята авторът на “Религията и държавата в Сирия”.

ИДИЛ беше създадена през януари 2012 година по инициатива на иракчанина Абу Бакр ал Багдади, водач на Ал Каида в Ирак. Според Кайе по-голямата част от военните й лидери са иракчани или либийци, религиозните й водачи повечето са саудитци и тунизийци, докато мнозинството от бойците в Сирия са предимно сирийци.

Войната срещу ИДИЛ получи благословията на сирийската опозиция в изгнание, която обвинява групировката, че е “откраднала” революцията срещу Асад със злоупотребите си. Джихадистката групировка от своя страна отхвърля “медийната кампания”, целяща да я “демонизира”.

Кайе разкрива и външните фактори.

“Опозицията иска да направи добро впечатление на западните правителства”, като се разграничи от джихадистите, обяснява той.

На 11 декември САЩ и Великобритания обявиха прекратяването на доставките си на несмъртоносно оборудване за бунтовниците, опасявайки се от засилването на радикалите в конфликта.

Според Пиере някои въстанически групировки може би са решили да действат и с надеждата да убедят САЩ да им помогнат, но той силно се съмнява, че това ще проработи, имайки предвид американската стратегия да се дистанцира от региона.

Но според експерт, близък до режима в Дамаск, тези сблъсъци са свързани с приближаването на мирната конференция, предвидена за 22 януари в Швейцария, и би трябвало да направят ислямистките организации приемливи в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване