01/08/14 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Крал Хуан Карлос през 1983 г.: Испания не иска Гибралтар

Испанска монета евро с изображение на сегашния крал Хуан Карлос.

Крал Хуан Карлос заявил на Великобритания, че Испания “в действителност не искала” да си връща Гибралтар, защото това щяло да доведе до териториални претенции от страна на Мароко, пише вестник “Дейли телеграф”, като се позовава на разсекретени документи от 80-те години на британското външно министерство.

Монархът признал по време на среща в Мадрид през 1983 г. с тогавашния посланик на Обединеното кралство в Испания, сър Ричард Парсънс, че не било в интерес на страната му да си връща Гибралтар в близко бъдеще.

Ако това станело, тогавашният крал на Мароко, Хасан Втори, веднага щял да предяви отново мароканските претенции към испанските анклави Сеута и Мелиля.

Детайлите около срещата са огласени от британския Национален архив като част от редица секретни правителствени документи, декласифицирани според правилото за 30-годишна давност. Вероятно те ще причинят известен смут, след като през 2013 г. испанското правителство отправи многократни призиви за разговори около суверенитета върху Гибралтар, отбелязва “Дейли телеграф”.

Хуан Карлос призовал също така между външните министерства на двете държави да се състоят “тайни преговори” за Гибралтар, за да не попречи спорният двустранен въпрос на присъединяването на Испания към тогавашната Европейска икономическа общност (ЕИО), посочва изданието.

Мадрид бил предупреден, че Великобритания ще се противопостави на членството на Испания, ако кралството не отмени наложени от него ограничения по границата с Гибралтар.

Генерал Франко затворя границата през 1969 г., като тя бива отворена седем години след смъртта му през 1982 г., припомня “Дейли телеграф”.

В крайна сметка Испания напълно отваря границата през 1985 г. - година, преди да се присъедини към ЕИО.

Миналата година дипломатическото напрежение между Мадрид и Лондон се изостри, след като Испания предприе ответни мерки по границата с Гибралтар заради изграждането на изкуствен риф, припомня вестникът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване