01/08/14 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Насилие в провинция Анбар - задава ли се криза в Ирак

ДПА

Според анализатори засилващото се насилие в западната провинция Анбар е само прелюдия към надигащата се национална политическа криза в Ирак в момент, когато различните фракции, религиозни течения и партии се борят за позиции преди парламентарните избори през април.

С оглед продължаващите сблъсъци за контрола върху Фалуджа и Рамади между правителството и племенни сили от една страна и свързани с Ал Каида екстремисти от друга, наблюдатели посочват, че това насилие е първата битка от по-големия конфликт за легитимността на правителството на Нури ал Малики и бъдещето на Ирак.

Боевете започнаха, след като силите на оглавяваното от шиити правителство миналата седмица разтуриха съществуващ от началото на 2012 г. протестен лагер в тази провинция, където сунитите са мнозинство. Това отблъсна сунитското малцинство в Ирак и даде възможност на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) да се завърне в нестабилния район.

“ИДИЛ изглежда се възползва от недоволството на хората срещу правителството на Ал Малики”, казва Андрю Лънд, експерт по ислямистките движения и наблюдател, следящ събитията в Ирак.

“Въпреки че мнозина сред сунитската общност в Ирак може и да не са съгласни с идеологията им или дори може да са настроени срещу Ал Каида, растящото недоверие заради шиитското правителство накара доста хора да подкрепят всяка сила, които му се опълчва”.

Осъждайки влиянието на твърдолинейните ислямски екстремисти в Анбар, общностни водачи и политици изтъкват, че първопричината за насилието според тях е липсата на пълни политически права и “потискането” на сунитското малцинство от страна на правителството.

“Ден след ден излизаме по улиците на мирни протести с искания за пълни политически, граждански и човешки права, а получихме от правителството единствено арести, изтезания и насилие”, каза Ахмед Рамади, член на Племенния съвет на Анбар, който се сражава на страната на правителствените сили срещу ИДИЛ.

“Ако правителството продължи да се отнася с нас по този начин, в един момент може да се окаже, че половин Ирак е на страната на Ал Каида”.

Насилието се използва като предизборно средство от най-различни политически фракции и така начинът, по който Багдад се справя с кризата в национален референдум, се превръща в референдум за политиката на Ал Малики.

Ияд Алауи, който оглавява светския блок “Иракия” и е главен политически съперник на премиера, побърза да разкритикува Багдад, предупреждавайки в интервю за телевизия “Ал Арабия”, че “случилото се в провинция Анбар ще се случва и другаде, ако правителството не промени политиката си”.

Алауи и няколко други иракски политически лидери влязоха в диалог и се опитват да действат като посредници между анбарските племена и правителството, за да се харесат на сунитските избиратели, а според някои, и за да съживят религиозното напрежение с цел политическа изгода.

“Страната все още е разделена политически според границите между религиозните групи - събитията, на които сме свидетели в Анбар, са това, което се случва, когато политиците необуздано подклаждат напрежението”, казва Фалех Джабар, директор на базирания в Бейрут Център за изследвания на Ирак.

Но въпреки загубите, които правителствените сили претърпяха в Анбар, може да се окаже, че кризата е и политически коз за Ал Малики.

Според наблюдатели той ще опита да съживи образа си на силен и решителен лидер, ще разчита на постиженията си в областта на сигурността и ще разпалва сред шиитския електорат страха, че сунитите подкрепят твърдолинейните ислямисти - за да запази превъзходството на своята партия Дауа (”Ислямски призив”) на изборите през пролетта.

Вчера Ал Малики отправи силно послание, призовавайки племената на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване