01/08/14 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Нови президентските мандати за левите в Латинска Америка

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Латинска Америка навлиза в година, богата на избори - от Салвадор до Уругвай. В региона предстоят поне седем президентски вота, но експертите не вярват резултатът да застраши надмощието на левите сили на континента.Лидери от първостепенно значение като бразилката Дилма Русеф (от левицата), боливийския социалист Ево Моралес и колумбийския консерватор Хуан Мануел Сантос ще се отчетат пред избирателите си и според прогнозите ще получат нови мандати. Уругвайската конституция обаче не позволява Хосе Мухика - видна фигура на латиноамериканската левица, отново да се бори за поста.

В цяла Южна Америка десни сили управляват днес само в Колумбия и Парагвай. Според експертите тази изборна година няма да застраши господството на левицата в основните латиноамерикански страни, затвърдено в средата на декември, когато социалистката Мишел Бачелет отново спечели президентските избори в Чили.

Бразилия, Боливия и Уругвай изглежда ще останат “леви”

Шейсет и шестгодишната Дилма Русеф е фаворит в бразилските анкети по повод президентските избори през октомври, при все че участието й още не е обявено официално.

Бившата партизанка на левицата отново печели популярност, след като имиджът й сериозно пострада от социалните протести през юни. Рейтингът й засега е далеч от мартенските 79 на сто, но в страната на Цар Футбол “ефектът Световна купа” може да проработи в нейна полза, особено ако Бразилия спечели.

“Проучвания от края на 2013 г. сочат, че ако изборите са били тогава, президентката е щяла да спечели още на първи тур”, потвърждава Давид Флайшер, преподавател по политически науки в Бразилския университет, напомняйки същевременно за “слабата” опозиция в страната.

Според експерта лошите икономически показатели като инфлацията едва ли ще се отразят особено на вота, но в случай на обществени вълнения като миналогодишните ще има по-оспорвана борба.

Към преизбиране се насочва и социалистът Ево Моралес - индианец аймара, дошъл на власт през 2006 г. Той води в допитванията в Боливия, където печели точки с усилията си за подпомагане на най-бедните.

По принцип конституцията не му дава възможност да иска през октомври трети мандат, но Конституционният съд му разреши да кандидатства с мотива, че става дума да бъде преизбран за пръв път след приемането на новия основен закон през 2009 г. Опозицията изглежда се е примирила.

“Изборите са кажи-речи предрешени, управляващите са в кампания още от миналата година”, обяснява Хорхе Ласарте, доктор по политически науки. И добавя, че опозицията е отслабена - трудно се възстановява от дългогодишна вътрешна криза.

Колумбия организира парламентарни и президентски избори съответно на 16 и на 25 май. Те ще са решаващи за бъдещето на страната, но и за съдбата на историческите преговори между правителството на Хуан Мануел Сантос и въстаниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), започнали преди повече от година с цел да сложат край на конфликта, съсипващ тази държава близо половин век.

Според анкети и експерти може би ще се наложи Сантос да участва във втори тур, но този единствен десен президент на една от “големите” южноамерикански държави вероятно ще запази поста си, стига да няма изненади.

“Хуан Мануел Сантос твърде ловко обвърза мирния процес с преизбирането си за президент” и явно ще пожъне плодовете от тези усилия, обяснява Хайро Либрерос, политолог и университетски преподавател.

В Уругвай - малка държава от “южния конус”, конституцията забранява на левичаря и бивш партизанин Хосе Мухика да участва в тазгодишните избори.

Равносметката от управлението му включва няколко авангардни закона като легализирането на марихуаната, намерило силен отзвук в чужбина; не са тъй ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване