01/09/14 23:39
(http://e-vestnik.bg/)

2014 - година на президентски избори за Македония

В Македония са в ход сондажи, предприети от политическите партии с оглед на президентските избори в страната, които ще се състоят през 2014 г. вероятно в края на март - началото на април .

Досега никоя партия не е определила своя кандидат, но в медиите в Скопие се спрягат имената на лица, за които се предполага, че може да бъдат издигнати като кандидати за президентския пост.

Може би за някои от тях определяща ще е позицията на представената в правителствената коалиция партия Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети, която обяви, че възнамерява да подкрепи кандидат на широка основа, получил съгласието на повечето политически сили.

Цялата ситуация обаче се усложнява от факта, че в Македония е твърде възможно да се състоят едновременно не само президентски, но и парламентарни избори, макар че партията на Али Ахмети е против предсрочно прибягване до урните.

Малкото информация, която изтича от правителствената партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, засега не дава яснота и остава неизвестно дали тази политическа сила ще подкрепи отново Георге Иванов като неин кандидат за президентските избори.

От средите на опозицията силно се спряга името на Стево Пендаровски, който идва от най-голямата опозиционна партия Социалдемократическия съюз на Зоран Заев. Пендаровски бе съветник на предишните президенти на Македония Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, а в последно време той все по-често се появява публично и дава интервюто по медиите. Друго име, което се спряга от средите на опозицията, е това на Денко Малески, първият външен министър на Македония.

Най-голямата албанска партия в Македония, тази на Али Ахмети, се обявява в подкрепа на кандидат, който би могъл да има съгласието на повечето партии славоезични и албански .

В случай, че подобно нещо не се окаже постижимо, партията на Али Ахмети може би ще се обърне към партиен избор. Все пак тази партия даде ясно да се разбере, че в никакъв случай няма да подкрепи отново сегашния президент на страната Георге Иванов, тъй като, според нея, по време на неговия мандат, който изтича след няколко месеца, той не е успял да отговори на очакванията на албанците в Македония.

Президентският мандат в Македония е петгодишен.

Последните президентски избори в страната се проведоха през пролетта на 2009 г. Тогава Георге Иванов бе избран за президент като кандидат на партията ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, побеждавайки на втория тур кандидата на опозиционния Социалдемократически съюз Любомир Фръчковски.

Партията на Али Ахмети, като правителствен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, бе подкрепила Иванов на втория тур на президентските избори.

Позицията на албанските партии във връзка с избора на президент на Македония се смята за особено значима и за осигуряване на необходимия процент избиратели за участие във вота. Съгласно действащото изборно законодателство за валидността на избора на президент на страната се изисква процентно участие на поне 40 на сто от гласоподавателите на втория тур.

На всички президентски избори на втория тур отиват кандидатите на двете големи славоезични партии - ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Нито един албански кандидат не успя да се класира на втори тур през всичките тези предишни избори, в резултат на което интересът на албанските кандидати в страната, които представляват около 25 на сто от електората в Македония, е ограничен до втория тур на този вот.

Процентното участие във втория тур през 2009 г. бе 43 на сто спрямо 57 на сто на първия тур и това, че този процент е надхвърлил 40 на сто се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване