01/09/14 23:38
(http://e-vestnik.bg/)

Турция: от финансовия скандал до голямата политическа криза

Снимка: Юръп юнайтед

Припомняме основните събития в обхванатата от голяма политическа криза Турция след антикорупционната операция от 17 декември, насочена срещу обкръжението на ислямо-консервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган е връзката между тази криза и войната с бившия му съюзник, влиятелния проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ и е водач на влиятелно религиозно братство, присъстващо навсякъде в полицията и съдебната система.

ДЕКЕМВРИ

17 - Десетки личности, заподозрени в активна корупция, измами или пране на пари, са задържани в рамките на три разследвания на прокуратурата в Истанбул. Трима синове на министри - на вътрешните работи Муаммер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар, са арестувани, както и генералният директор на турската държавна банка Халкбанк Сюлейман Аслан, бизнесмени, членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР и популярни в страната лица.

18 - Ердоган осъжда “мръсната операция” срещу неговото правителство, водена от т. нар. “държава в държавата” и обвинява полицията, че е “злоупотребила с власт”, имайки предвид организацията на Гюлен, но без да я назовава. Следва чистка в полицията: над стотина висши офицери са уволнени, сред тях и директорът на полицията в Истанбул. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия настоява за оставка на Ердоган заради “най-големия скандал в историята на Републиката”.

21 - Синовете на министрите на вътрешните работи и на икономиката са оставени в ареста. Синът на министъра на околната среда Ердоган Барайктар, отначало задържан в рамките на разследването, е освободен. Други около 20 души бяха поставени в ареста.

22 - Антиправителствени демонстрации в Истанбул и Анкара.

25 - Ердоган сменя десет от министрите си, след като трима министри - на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда и градоустройството подават оставки . Хиляди хора демонстрират в Истанбул, Анкара и Измир срещу корупцията и с искане премиерът да подаде оставка. Говорейки за “широкомащабен заговор”, Ердоган започва война със събратята си от движението на Гюлен, обещавайки да се справи с “бандите, които мислят само за собствените си интереси под прикритието на религията”.

26 - Отстранен е един от прокурорите, натоварен с разследването. Осъждайки натиска, той обвинява полицията, че е отказала да задържи около тридесет души, специално фигури от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според медиите разследването се интересува от един от синовете на Ердоган - Билял, който ръководи неправителствена организация, заподозряна в търговия с влияние във връзка с корупционна сделка за терени в контролирани от ПСР общини. 27 - Армията съобщава, че няма да се намесва в политическите дебати. Трима депутати, сред които бивш министър, напускат ПСР.

ЯНУАРИ

2 - Медиите съобщават, че Генералният щаб на турската армия е внесъл иск против осъждането на стотици офицери в два процеса за заговор срещу правителството.

5 - Преди да замине на едноседмична обиколка в Азия, Ердоган изразява готовност за повторно разглеждане на делата на осъдени военнослужещи.

7 - Нова масова чистка в полицията: 350 полицаи са отстранени от длъжност, с което броят на отстранените от длъжност полицаи от началото на антикорупционната операция на 17 декември достига 600 души, по изчисления на турските медии.

Още по темата: Заплашен от всички страни, Ердоган дава вид, че се сближава с армията

Фуля Йозеркан

Това е един от най-неочакваните ефекти от корупционния скандал, който разтърсва Турция. За да контрира тези, които искат да го свалят от власт, премиерът Реджеп ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване