01/10/14 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Каталония замисля съдебни искове срещу ЕС

Каталонското знаме се вее над стадион в Испания. Феновете на Барселона изпратиха писмо до УЕФА с молба да приеме Каталония като футболна федерация. Снимка: thomson.co.uk

Президентът на Каталония Артур Мас призова 45 правителства да подкрепят автономната област в стремежа й да организира през ноември 2014 г. референдум за независимост. Основната интрига е следната: ако тръгне към независимост, ще отстои ли Каталония в съда правото си да остане в ЕС? Или ще повтори прецедента с Косово? При всяко положение сепаратизмът ще е определящ за политическия живот на Евросъюза през 2014 г.

* * *

С цел да “интернационализира” допълнително конфликта с централните власти Артур Мас разпрати на 20 декември писма до всички правителства на страните в ЕС и до най-големите световни държави с молба да подкрепят усилията за самоопределение на каталонците. Текстът бе поместен веднага след Нова година на сайта на каталонското правителство.

През 2013 г. каталонският лидер направи две посещения в Брюксел, за да обясни на чиновниците от ЕС какви изгоди (икономически навярно) ще получат от започналото каталонско самоопределение. Водачът на автономната област се опита да акцентира върху международното право, което дава на каталонците право да изразяват мнение и сами да решават съдбата си. Много мъдър ход, защото демократична Европа не може да има съмнения по въпроса. Същевременно въз основа на прецедента с независимостта, предоставена на Косово, Артур Мас търсеше подкрепа от европейските страни - искаше да формира от тях група за подкрепа. Официално обаче директно му заявиха, че ако провъзгласи независимост, Каталония ще бъде изключена от ЕС и ще трябва да преговаря за членство като нова страна кандидат.

С други думи, щом искате самоопределение, заповядайте, но без да се сбъдне най-голямото ви желание - да останете в ЕС. Ясно е какво движи европейските чиновници. Защо да си докарват нов политически и икономически конфликт, стигат им и сегашните. Още повече че централното правителство на Испания в лицето на управляващата Народна партия и нейния премиер Мариано Рахой е категорично против отцепване на Каталония. Рахой заяви, че ще блокира всеки опит за референдум по въпроса, тъй като испанските закони позволяват подобна инициатива само на централните власти.

Но както показва случаят с разпратеното писмо, Артур Мас не се е укротил. “Противно на някои твърдения съществуват редица правни и конституционни опции, които дават възможност за такъв референдум в Каталония”, пише президентът например до германския канцлер Ангела Меркел. “Сигурен съм, че мога да разчитам на вашето насърчение за мирния, демократичен, прозрачен, европейски процес, чиито привърженици сме и аз, и огромната част от каталонския народ”, се казва в посланието, цитирано от агенция Eуропа прес.

Артур Мас обяснява, че “над 82 процента” от народа на Каталония и 65 процента от депутатите в каталонския парламент, представляващи партиите Конвергенция и съюз, Републиканска левица, Зелени и коалицията Обединена левица и алтернативи, подкрепят референдума, насрочен за 9 ноември 2014 г.

Каталония би могла да стане “седмата по големина икономика в Европа” и “чист донор” за бюджета на ЕС, изтъква Мас. И най-важното: според каталонския президент в документите на Лисабонския договор няма нито една точка, според която част от някоя държава, пожелала самоопределение, незабавно се изключва от ЕС. Испански аналитици прогнозират, че ако лидерът на Каталония не се разбере с Мариано Рахой за процедурата на референдума и признаването на резултата, това ще наложи предсрочни избори, а според анкетите ще ги спечели най-сепаратистки настроената сила - партията Републиканска левица ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване