01/12/14 22:59
(http://e-vestnik.bg/)

Майданът вярва в силата на санкциите

Веднага щом се разбра, че украинският Майдан не може сам да свали Янукович или поне да издейства от него отстъпки, в спора се намесиха Съединените щати. Според всички опозиционно настроени украинци властта ще се принуди да зачита гражданите, само ако САЩ и ЕС успеят да сплашат със санкции приближените й олигарси. Инак украинският протест ще е обречен на провал.

* * *

Сенатът на САЩ прие резолюция в подкрепа на украинския народ. Това съобщи в своя Туитър посланикът на Щатите в Украйна Джефри Пайът. В документа се казва по-специално, че САЩ подкрепят народа на Украйна и суверенното му право да иска независимо и демократично бъдеще за страната си. Американците приканиха и демонстрантите, и властта към “диалози за национално помиряване”.

Но важното е другаде. Документът остро осъжда решението на украинските власти да използват насилие срещу мирни демонстранти на 30 ноември, 1 и 11 декември 2013 г.; съдържа и призив незабавно да се накажат виновниците за употребата на сила. С други думи, изисква се Янукович спешно да установи кой всъщност носи отговорността за трите опита да се разпръснат митинги със сила.

Хората на Майдана обаче са убедени, че решението за силово потискане на протеста е взето ако не лично от Янукович, то от верния му слуга - вътрешния министър Виталий Захарченко, или от шефа на службата за сигурност Андрий Клюев. Затова на президента ще се наложи да прати в оставка поне единия. Сиреч да извърши предателство спрямо силовите шефове. Не разпъне ли чадър над тях, ще потвърди публично, че е готов да “жертва” и свои хора - само и само да запази властта.

В навечерието на изборите през 2015 г. това може да е “началото на края” за Янукович - ясно е, че днес опора на украинския режим са единствено верните силови шефове. Също тъй ясно е, че за да “спечели” през 2015 г., Янукович ще трябва да действа с административен ресурс. Усетят ли “слугите на режима”, че Янукович може да ги предаде, стига да има интерес, едва ли след година и половина ще го бранят тъй активно, както сега.

От друга страна, стана очевидно, че без оставка на Захарченко (най-малкото) Майданът изобщо няма да мръдне, нито пък сам “да се разсее”. И ситуацията в Украйна се очертава вече като патова. Точно това активизира американските сенатори.

Янукович не може да отмине току-тъй резолюцията на САЩ за Украйна. За разлика от Лукашенко например Янукович все пак има приближени олигарси, които - ако силно го пожелаят и с общи организационни усилия - могат да свалят президента само за седмица-две. И кажи-речи всички те имат на Запад и сметки, и недвижими имоти, дори бизнес тук-таме. И за да запазят всички тия придобивки, с лека ръка ще “харижат” и Янукович, и неговото обкръжение. При това на повечето отдавна им е втръснало от Янукович.

Украинското Външно впрочем бързо реагира след резолюцията на американския Сенат. Незнайно как ведомството съзря в нея подкрепа за кабинета в Киев. Уж и Сенатът на САЩ, и украинската власт приканват опозицията да преговаря. “Правителството на Украйна остава вярно на стратегическия курс към европейска интеграция и по-нататъшни демократични реформи”, увери министерството. И посочи в декларация, че тъкмо за диалог - с цел да се гарантира стабилност в държавата, зове президентът Виктор Янукович, който осъжда употребата на сила - и от правоохранителните органи, и от отделни участници в протестите.

Изобщо всичко напомня ...

Публикувана на 01/12/14 22:59 http://e-vestnik.bg/19658/maydanat-vyarva-v-silata-na-sanktsiite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване