01/12/14 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Новите звезди в нюйоркската жилищна мегаломания

сп. Мениджър магацин

Ню Йорк, пейзаж към Манхатън от Лонг Айлънд сити. Вляво се вижда Емпайър стейт билдинг, вдясно - сградата на ООН и небостъргачът на “Крайслер”. Снимки: Иван Бакалов

В Ню Йорк бизнесът с луксозни жилищни небостъргачи преживява бум. Тъкмо обитатели на най-новата кула с рекордна височина са се настанили и вече се полагат основите за следващия небостъргач. Критиката обаче става все по-силна и еуфорията може скоро да свърши.

При събуждане те виждат изгрева на слънцето над Атлантическия океан, при миенето на зъбите - Статуята на свободата, а на вечеря - Сентръл парк под лъчите на залязващото слънце. И всичко това само при поглед от прозореца на едно и също жилище.

“По-добро от това тук е невъзможно”, заявява Джефри Дворет.

Мениджърът, занимаващ се с недвижими имоти, е застанал на 90-ия етаж на новия любим проект на своята компания и се усмихва със задоволство. Необходими са били четири години, за да бъде издигнат супер-небостъргачът One57 точно до нюйоркския Сентръл парк на височина 306 метра. От края на 2013 година първите обитатели вече могат могат да се нанасят в луксозните жилища на новата най-висока жилищна сграда в мегаполиса.

Близо 70 % от жилищата вече са продадени, посочва Дворет. Група инвеститори е платила за пентхауса над 90 милиона долара (около 65 милиона евро). Един цял етаж струва 67 милиона долара, едностайно жилище - 4 милиона.

При това има цял куп дребни удоволствия - когато през идващото лято на първите 30 етажа на луксозната кула заработи хотел, обитателите ще могат да повикат майстор готвача, който да им приготви изискано ястие при панорамен изглед на височина с прелитащите хеликоптери над метрополиса.

Според компанията за мениджмънт на недвижими имоти, One57 има общо 94 етажа, въпреки че други източници сочат по-малка бройка според това кое точно се брои за ползваем етаж.

Нюйоркчани говорят много за “жилищното порно”.

Въпреки всичко обаче One57 няма да запази задълго статута си на най-високата жилищна сграда в Манхатън, тъй като търсенето на луксозни жилища в Ню Йорк е по-голямо от всякога. Няколко пресечки по-нататък се строи сградата 432 Park Avenue, която при завършването си през 2015 година ще бъде със 120 метра по-висока от One57 и дори би трябвало да бъде най-високата жилищна сграда в Северното полукълбо.

Пенхаусът, въпреки че все още не е построен, вече е купен от анонимен инвеститор за 95 милиона долара. Краят на тази мегаломания не се вижда - точно до One57 е планирано изграждането на още един небостъргач. Строителният бум в момента е сред най-предпочитаните теми за разговор на жителите на многомилионния град, които с удоволствие определят цялата суматоха като “жилищно порно”.

“Изобщо не знам дали вече успяваме да вършим някаква работа, тъй като само ходим на церемонии по полагане на основите”, казва магнатът в сферата на недвижимите имоти Лари Силвърстейн. Точно той работи по проекта 30 Park Place, който при завършването си през 2016 година ще бъде най-високият жилищен небостъргач в южната част на Манхатън. С 282 метра и 82 етажа той все пак ще е значително по-нисък от новата звезда One57 и въпреки това съседната сграда Woolworth, която е с 40 метра по-ниска и със 100 години по-стар, изглежда като джудже.

“Интересът в момента е огромен”, отбелязва брокерката Лейтън Кендлър. Тя вече е запознала десетки състоятелни клиенти с любимия си проект - пентхаус в елитния район Горен Ийст Сайд. В долната част на сградата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване