01/13/14 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

“Затвори Банкок” - протест по тайландски

Проститутки пред бар в Патая, Тайланд. Снимка: Кай Чернъш

Основни кръстовища на тайландската столица бяха затворени, след като протестиращите срещу правителството започнаха кампания под наслов “Затвори Банкок”, за да принудят премиера да подаде оставка, предаде ДПА в понеделник.

Тази сутрин ръководителят на протестите Сутеп Таугсубан оглави шествието на десетки хиляди хора, които тръгнаха от базата на протестиращите до Паметника на демокрацията в Западен Банкок към седем кръстовища на тайландската столица. Силите на реда не се намесиха и позволиха на протестиращите да струпат чували с пясък на кръстовищата, предаде Франс прес.

Сутеп от ноември ръководи масовите улични протести в Банкок, за да принуди временното правителство на министър-председателката Инглук Шинаватра да подаде оставка и за да бъде назначено ново правителство. Днес тя покани лидерите на протестиращите да обсъдят предложението на Избирателната комисия за отлагане на извънредните парламентарни избори, които правителството насрочи на 2 февруари, предаде Ройтерс. Досега министрите заявяваха, че според конституцията отлагането на изборите е невъзможно, но избирателната комисия ги опроверга. Един от членовете й предложи датата 4 май.

Според плановете на протестиращите на седемте блокирани кръстовища ще се провеждат постоянни протести, от тях всеки ден ще тръгват шествия към правителствени сгради и домове на министри.

През изминалата нощ са били чути изстрели около правителствения административен комплекс, който протестиращите са започнали да блокират късно снощи. Освен седемте основни кръстовища се блокират и други по-малки.

Акцията “Затвори Банкок” ще приключи, когато Инглук и министрите й подадат оставка, заяви говорител на протестиращите. “Ако хората изпитват неудобства от протестите, трябва да дойдат и да се присъединят към нас за сваляне на правителството”, каза той. Повечето протестиращи са от Южен Тайланд. Присъствието на граждани на столицата е по-слабо.

В Банкок има 4 милиона собственици на автомобили, хиляди таксита и 5400 автобуса. Наложила се е промяната на маршрута на 137 линии. Трафикът в столицата беше по-слаб тази сутрин, а наземната железница беше по-малко натоварена, тъй като много от жителите на столицата изглежда са решили да си останат вкъщи по време на протестите. Десетки училища бяха затворени.

БТА

Публикувана на 01/13/14 22:58 http://e-vestnik.bg/19669/zatvori-bankok-protest-po-taylandski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване