01/15/14 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Събитията в Турция: Кой печели?

Премиерът на Турция Ердоган явно води твърде самостоятелна политика, която често не е съгласувана с интересите на най-силната държава в света, а в последно време дори им противоречи.

Сближаване с Русия

През последните години отношенията между Анкара и Москва значително се подобриха и един от инициаторите на това сближаване е Ердоган. Ето няколко примера. От 2003 г., т.е. от идването на Ердоган на власт, стокообменът с Русия се увеличи почти шест пъти!

В края на 2012 г. Турция дава “зелена светлина” за изграждането на морския участък от руския тръбопровод “Южен поток” през икономическата й зона, което не отговаря на геополитическите интереси на САЩ в Източна Европа, но изключително добре отговаря на интересите на Русия.

В края на ноември миналата година в Санкт Петербург Ердоган обяви намерението на Турция да влезе в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). В случай че Турция стане стане член на организацията, Турция като партньор в групата ще съгласува позициите си по много международни въпроси с двата геополитически конкурента на САЩ в световен мащаб - Русия и Китай, което може да стане източник за противоречия в съюзническите отношения с Вашингтон. Да отбележим и споразумението с Русия за строителството на първата турска АЕЦ, за което “Росатом” възнамерява да вложи над 20 милиарда долара, т.е. занапред атомната енергетика в Турция така или иначе ще бъде свързана с руските ядрени технологии.

Влошаване на отношенията с Израел

Изминаха повече от три години от момента на трагичните събития край бреговете на Израел (щурма на израелски командоси срещу турския кораб “Мави Мармара” от флотилията с помощи за Газа, при който загинаха деветима турски граждани - бел. ред.). С посредничеството на Барак Обама израелският министър-председател все пак поднесе извиненията си на Ердоган заради гибелта на хората, но отношенията между Турция и Израел - най-важният съюзник на САЩ в Близкия изток, явно не са такива, каквито бяха преди, а ролята на турския премиер във всичко това е безспорна. Нападението на израелски командоси над “флотилията на свободата” бе кулминацията във влошаването на отношенията между двете страни, която бе предшествана от продължителна и яростна критика на Ердоган към политиката на Израел спрямо Палестина, а това е несъгласувана и твърде смела стъпка по въпрос като палестинския.

Покупка на китайски системи за противовъздушна отбрана

През октомври 2013 г. в Турция бяха обявени резултатите от търг за покупка на 12 системи за противовъздушна отбрана с дълъг обсег на действие. Победител стана китайската корпорация CPMIEC с произвежданите от нея зенитно-ракетни комплекси HQ-9. Освен китайците в търга участваха американският консорциум Raytheon Lockheed Martin, европейският консорциум Eurosam, както и руският Рособоронекспорт. САЩ и НАТО опитаха да блокират участието на китайската корпорация в търга заради действащите срещу нея американски санкции заради доставки на оръжие на Иран, но въпреки това китайците спечелиха изгодната сделка за няколко милиарда долара.

Ръководството на Северноатлантическия алианс също така изрази раздразнение заради факта, че китайските зенитно-ракетни комплекси няма да са съвместими с общата система на НАТО за противовъздушна отбрана.

Договорът със CPMIEC все още не е подписан окончателно, дори Турция се съгласи да удължи търга до края на януари тази година, за да даде възможност на други двама участници (Рособоронекспорт излезе от конкурса) да внесат окончателни изменения в предложенията си за цената. При това турците заявиха, че сътрудничеството със CPMIEC остава приоритетно.

Турция обаче още в началото постави строги условия за търга, от ...

Публикувана на 01/15/14 22:22 http://e-vestnik.bg/19689/sabitiyata-v-turtsiya-koy-pecheli/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване