01/16/14 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Делото Харири: Шанс да се сложи край на безнаказаността в Ливан

Франс прес

Взривът пред посолството на Иран в Бейрут. Снимка: от тв екрана

Процесът срещу предполагаемите убийци на бившия ливански премиер Рафик Харири, което започва утре в Специалния трибунал за Ливан в Хага, е рядък факт за Страната на кедъра, свикнала с политическите убийства, извършвани в пълна безнаказаност.

Четирима заподозрени, членове на мощното шиитско движение Хизбула, ключов съюзник в Сирия на силите на Башар ал Асад, ще бъдат съдени задочно за самоубийствения атентат, който отне живота на бившия премиер и на още 22-ма души на 14 февруари 2005 г. в Бейрут.

Въпреки продължилото прекалено дълго разследване от Специалния трибунал за Ливан и отсъствието на обвиняемите, този задочен процес се смята за необходим, за да се въздаде правосъдие.

“За първи път се прави опит да се открие истината”, заяви Сами Салаб, професор по международно право в Ливанския университет. “В историята на Ливан разследването на повечето убийства не е довело до резултат”, допълни той.

Телевизия “Ал Мустакбал” (Future TV - Бъдеще), принадлежаща на фамилията Харири, от две седмици е подела кампания с мотото “16 януари 2014: Време за правосъдие”.

“Избрахме пътя на правосъдието”, заяви Ахмад Харири, генерален секретар на движението “Ал Мустакбал”, ръководено от Саад Харири, син на Рафик.

“Разбира се, остава дълъг път да се извърви, за да се стигне до истината и за първи път в Ливан разследване на политическо убийство да бъде доведено докрай”, каза той.

“Ние знаехме, че този път ще бъде дълъг, пълен с препятствия и още убийства”, допълни той, като изрази радостта си, че процесът ще започне и че правосъдието следва своя ход.

Насилието и политическите убийства бяха нещо обичайно и преди смъртта на Рафик Харири, особено през петнайсетте години гражданската война (1975-1990 г.). Но неговото убийство стана начало на черна серия от покушения срещу политици и медийни фигури, които открито критикуваха сирийския режим. Ливанските партии, враждебни на Дамаск, обвиниха Сирия, че е замесена във всички тези убийства, макар че нито един сириец не е обвинен от Специалния трибунал за Ливан.

Въпреки това, общонародният гняв, който беше предизвикан от предполагаемото участие на могъщия съсед в това убийство, доведе до изтеглянето на сирийските сили от Ливан, които влезли в страната преди 30 години, в началото на гражданската война.

“Конфликтът в Сирия измести Специалния трибунал за Ливан в медиите”, отбеляза Гасан ал Ази, преподавател по политология. “Събитията в Сирия са голяма опасност за Ливан и за целия регион, след като атентатите поставиха Ливан в самия център на една безкрайна война”, допълни той.

За мнозина ливанци проблемите на сигурността в страната засенчиха началото на един процес в един съд в далечна страна в отсъствието на обвиняемите.

“Съставянето на ново правителство и сигурността са далеч по-важни въпроси за хората днес, отколкото трибуналът”, отбелязва Ази. Освен това според него шансовете процесът да разкрие изненади са малки. Той обаче се опасява от последиците при евентуална осъдителна присъда: “Въздействието върху крехкото равновесие в Ливан ще бъде значително”, смята той.

Ахмад Харири обаче е оптимист.

“Щом влакът вече потегли, нищо не може да го спре. Ще получим провъсиде. Откриването на процеса е само началото. ”

Откакто заработи на 1 март 2009 година в луксозното предградие на Хага - Лайдшендам, трибуналът стана ябълка на раздора в Ливан.

Той фактически е източникът на напрежение между шиитската партия Хизбула, поддържана от Дамаск, и нейните съперници от коалицията 14 март, антисирийска и прозападна, възникнала като реакция след убийството на сунита Рафик Харири.

Хизбула смята, че Специалният трибунал за Ливан, първият ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване