01/19/14 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

Президентските избори в Алжир са след три месеца, но къде са кандидатите?

Асошиейтед прес

Алжир официално насрочи днес следващите президентски избори за 17 април, но само три месеца преди вота, който може да е един от най-важните в алжирската история, изобщо не е ясно кой ще участва в него.

Изборите може да предложат редкия шанс за промяна и поява на нови лица в страна, управлявана от години от застаряващи военни.

Боледуващият президент Абделазиз Бутефлика, който ръководи страната вече три мандата, не дава да се разбере дали ще се кандидатира отново. Дори този 76-годишен мъж да се оттегли в полза на политик от по-новото поколение, неговата военна и правителствена кохорта може значително да повлияе върху изхода, посочвайки неговия приемник.

Несигурността преди изборите настъпва в решаващ момент за Тунис, който преживява икономически сътресения, безкрайни протести и възраждане на групировката “Ал Каида в ислямския Магреб” - северноафриканския клон на терористичната мрежа, избуяла върху алжирското радикално ислямистко движение.

След завоя през 1989 г. към плурализъм - система, при която съществуват повече от един центрове на властта - Алжир се управлява от поколение, което се е сражавало във войната за независимост от Франция през 1958-1962 г. Най-младият външен министър в света през 60-те години, Бутефлика пое президентският пост през 1999 г. и ръководи страната вече 15 години.

Неснотата около това дали ще участва в изборите кара евентуалните му съперници също да не обявяват кандидатурите си, въпреки че времето на предизборната кампания вече тече.

“За пръв път от въвеждането на политически плурализъм в Алжир кандидатите не са ясни в навечерието на съставянето на избирателната комисия”, казва Мохамед Саидж, политически анализатор в Алжирския университет.

Партията на Бутефлика “Фронт за национално освобождение” настоява той да се се яви за четвърти път, но има подозрения, че той просто не е в състояние.

След като през април миналата година получи инсулт, той се възстановява четири месеца в Париж, появявайки се спорадично по телевизията, винаги седнал и говорещ много тихо. Вчера той се върна у дома след четири дни във френска болница за изследвания, сред слухове, че едва ли ще изкара още един петгодишен мандат.

“Алжир днес се нуждае от президент, който е в такова умствено и физическо състояние, че да се справя с ангажиментите си в национален и регионален контекст”, каза пред АП Абдерразак Мукри, водач на ислямисткия опозиционен Алианс “Зелен Алжир”. “Онези, които го карат да участва, са безотговорни, ръководят се единствено от собствените си интереси, а не от тези на страната”, допълни той.

“Ал Каида в ислямския Магреб” беше напълно разгромена от Бутефлика. Сега тя се възражда като сахарска организация, действаща в най-южните части на Алжир и в районите със слаб правителствен контрол в Мали, Нигер и Либия.

През януари 2013 г. свързани с Ал Каида екстремисти щурмуваха алжирска инсталация за природен газ близо до либийската граница и взеха заложници. Три дни по-късно те бяха прогонени оттам от армията, но 39 чуждестранни заложници загинаха.

В страната с 37-милионно население има и вътрешни проблеми, постоянно се организират демонстрации с искане за повече работни места, по-качествени услуги или по-големи социални придобивки.

Производството на петрол и газ в Алжир, което осигурява около 70 процента от приходите в бюджета и 98 процента от приходите от износ, от години спада. Усилията за разкриване на нови райони за добив бяха подкопани от политическата парализа в държавата.

Макар страната официално да е многопартийна демокрация с редовно произвеждани избори, могъщият президент играе господстваща роля в политиката, като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване