01/22/14 22:00
(http://e-vestnik.bg/)

Меркел затвори правителството в замък, за да изглади противоречията

ДПА

Намерението на германския канцлер Ангела Меркел тази седмица кабинетът да се оттегли в замък от 18-и век край Берлин може да помогне коалицията й да стъпи на по-здрава основа след колебливото начало на третия й мандат на поста.

Коалицията между консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел и лявата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е тормозена от вътрешни борби, грешни стъпки и критики към бюджетните й планове, откакто пое властта преди около пет седмици.

Според публикувано в петък проучване на обществената медия Цет Де Еф 62 процента от избирателите смятат, че коалицията е тръгнала зле, като отделни министри са избързали да се самодоказват, още преди правителството да е започнало работа.

По-конкретно, това последва появата на напрежение между управляващите партии по два ключови въпроса от дневния ред на двудневното заседание в Мезеберг - реформата в социалната система и амбициозен план за трансформация на енергийния сектор, целящ отказ от ядрените мощности и насърчаване на развитието на възобновяемите енергийни източници.

Канцлерката бе принудена също да опита да реши спор с Брюксел за достъпа на чужденци до германската социална система, както и политическата буря, породена от опитите на бившия началник на канцеларията й Роналд Пофала да се премести в управителния съвет на държавната железопътна компания “Дойче бан”.

Неговите намерения станаха ясни малко след като друг висш съветник на Меркел, Екарт фон Кледен, се оттегли от правителството, за да стане главен лобист на автомобилния концерн “Даймлер”, принуждавайки Меркел да обмисли създаването на правила за министрите, когато заемат длъжности в частния сектор след оттеглянето си от държавния.

Отделно правосъдният министър от ГСДП Хайко Мас влезе в сблъсък с този на вътрешните работи, Томас де Мезиер от ХДС, заради събирането и съхраняването на лични данни.

Това е вторият път, в който Германия се управлява от оглавявана от Меркел широка коалиция, съставена от двете най-големи политически партии в страната.

Новото коалиционно споразумение обаче бе изковано на фона на атаки от бизнеса и икономисти. Програмата на правителството на Меркел е “ракетна площадка към миналото”, написаха в доклад до клиенти анализатори на “Дойче банк”.

Лошият старт за канцлера при третия й мандат начело на най-голямата икономика в Европа достигна връхната си точка, когато тя бе принудена да отмени поредица ангажименти след злополука при каране на ски около Коледа, след която тя получи травма в областта на тазобедрената става и се наложи да ходи с патерици.

На тазседмичната среща на министрите й в правителствената резиденция, замъка Мезеберг, Меркел ще трябва да изглажда и различията в редиците на коалицията заради планове да се взема такса от чуждестранните шофьори, които ползват автомагистралите на Германия.

Социалната система вече се очерта като ключов въпрос през следващите четири години на канцлера във властта, като министри вече изготвят предложения за подобряване живота на семействата във федералната република и реформиране на пенсионната система в страната.

Канцлерът отхвърли предложение на министъра на семейството, възрастните хора, жените и младежта Мануела Швезиг от ГСДП, целящи да облекчат натиска върху младите семейства, като работната седмица се намали от стандартните 40 часа на 32.

Същевременно правителството трябваше да парира остри критики във връзка със скъпите си планове за пенсионна реформа, която се очаква да възлезе на около 60 милиарда евро за периода до 2020 г.

Реформата предвижда да се позволи на хората да се пенсионират на 63-годишна възраст - четири години по-рано от очакваното - с държавна пенсия в пълен размер.

“Взети заедно, разходите за социални придобивки ще се увеличат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване