01/23/14 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция - страх срещу гнева за евроизборите и местните избори

В изборна година като 2014-а само урните, за  жалост, не могат да дадат решение на сериозните проблеми, пред  които е изправена Гърция сега. Теренът на изборната конфронтация  е готов.

Надпреварата е не как страната може да оцелее и да  стъпи на крака, а се води със сантиментални средства, като  страхът е в конфликт с гнева.

Гръцкият премиер Андонис Самарас и неговият  правителствен партньор социалистическата партия ПАСОК виждат, че  оръжията, с които разполагат, не са достатъчни, за да разсеят  тревогата и агонията на гражданите и да предложат видими  резултати на онези, загубили работата си, рискуващи да останат  без дом или в най-добрия случай усещат как доходите им се  сриват.

2014-а е критична година за Гърция, тъй като в  страната през май предстоят не само избори за Европейски  парламент, но и местни избори, които изправят премиера Самарас  пред сериозна дилема.

Първичният бюджетен излишък, който реално е от  критично значение за Гърция, или необходимите реформи в  здравеопазването, образованието, функционирането на държавата,  данъчната система, не са достатъчни, за да се съберат в една  убедителна предизборна бланка или бюлетина.

В този смисъл правителствената коалиция в  Атина инвенстира изборно в усещането на страх на гражданското  общество, при това на онези от него, които знаят, че няма  магическо решение на проблемите с натискането на един бутон и са  обезпокоени да не би да отидат напразно направените от тях  саможертви досега за излизане на страната от критичната  ситуация.

Това са онези граждани, които все още се  надяват, че въпреки грешките и националната разруха, все още за  Гърция може да има надежда за растеж.

От другата страна е гневът. Гневът за всичко  загубено, за отишлите на вятъра мечти, за имотите и изпарилите  се привилегии, за маргинализирането на толкова хора.

Това е сляп гняв, породен от безизходицата.

Гняв, насаждан от усещането, че всичко е един лош сън, че след  недоволството и наказанието по магически начин ще се събудим и  всичко ще е както преди.

Така сблъсъкът се гради върху една налудничава  и разединителна “поляризация” между гнева и страха. За това  изборите било те два или три вота, за жалост, няма да дадат  решение на проблемите на Гърция.

От друга страна, страхът и гневът никога не са  били добри съветници…

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване