01/23/14 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Истината е някъде там. Конспирации

Райна Маркова

Разкритията на Едуард Сноудън за методите и стила на работа на NSA и мащаба на държавния надзор в САЩ повлияха необратимо на начина, по който американците възприемат собственото си правителство. Нищо чудно разочарованието им да е толкова голямо, че да възприемат висшите си чиновници като враждебни на нацията, а и на биологичния ни вид, единици с извънземен произход.

Във всеки случай, Иранската осведомителна агенция FARS тия дни направи публикация , според която: „поразяващ доклад на Федералните служби по сигурността (FSB), основан на почти два милиона свръхсекретни документи…“, според американския екс-патриот Сноудън, доставя “необоримо доказателство”, че „извънземен ум движи американската вътрешна и външна политика и това е така от 1945.“

Става дума за небезизвестните „високи бледолики“ (”Tall Whites”), които, според съвременните градски митове, са плод на нацисткото биоинженерство в орбита, тъй като всички пътища на извънземното зло, според тези митове, непременно трябва да водят към Хитлер.
Коя е тази Fars News Agency? Водеща независима иранска осведомителна агенция? Полуофициална, но близка до правителството? Вярна на Аятолаха медия на Ислямския революционен корпус? Има ли значение?

По-важното е, че източник на извънземно веселие тия дни бе и наша собствена, при това официална медия: Соломон Паси, бивш министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, каза в прав текст по БНТ: “В Атлантическия клуб работим по една идея за електронна демокрация. Това е сбъдване на мечтата на човечеството за идеалното управление на света… Тогава организации като НАТО ще станат безсмислени, но трябва да се готвим за среща със създания от други планети”. И за повече достоверност добави, че и Далай Лама казал същото.

Със или без бъдеще, НАТО е интересна тема. Темата за влиянието на този ключов актьор в неолибералните глобални сюжети, в посоката на развитие на Европейския съюз – също. Присъединяването на страната ни към НАТО и към ЕС – още повече. Като някой, ангажиран с писане за технологии и в частност за електронна демокрация, не мога да не се интересувам и от посттоталитарните условия, при които това се случва.

Не мога също така и да не се притеснявам: труден е достъпът до следи, документиращи предприсъединителните усилия на страната ни, а и усилията след това, но как ли ще ми се наложи да действам занапред, след като и извънземна легислатура ще има в играта? А представяте ли си какъв абсурд би било едно евентуално междупланетно, интергалактическо журналистическо разследване в близко бъдеще!

Всъщност, нищо ново у нас! Ние тук сме готови за извънземните отдавна. Всеки познава по местоживеене поне една екзалтирана дама, която, бидейки основателка на някое локално НПО, е основателка и на регионален Клуб за посрещане на извънземни… Което не пречи същевременно да е и чиновничка някъде, в образователната ни система, например, да кажем, шефкa нa някой инспекторат…

Тая мода с НЛО-тaтa у нас е много елитaрнa. Почти като НПО-тата. Като се замисли човек, целия ни неолиберален порив към демокрацията е такъв. Ето например снизходителният анализ на Александър Кьосев от миналия брой, посветен на “лекомислената статия в “Гардиън” на Георги Медаров и Яна Цонева, които „внезапно пожелаха да поместят протестите в съвсем друг, глобален контекст“…

Този опит за вмъкване на интелектуално съдържание в протеста, заплануван като масов, красив и емоционален, очевидно е изненадал професора. И го е изненадала неприятно, защото „всичко това е без връзка с повода на протеста“ (Пеевски ли беше?) „и без връзка с българския ...

Публикувана на 01/23/14 22:28 http://e-vestnik.bg/19754/istinata-e-nyakade-tam-konspiratsii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване