01/23/14 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийската опозиция - разделена на конференцията в Монтрьо

Франс прес

Сирийската опозиционна коалиция участва днес в конференцията за Сирия в Монтрьо, наречена Женева 2, разделена и обхваната от съмнения относно способността си да приложи на практика евентуално споразумение за уреждане на сирийския конфликт, отнел вече живота на над 130 000 души за почти три години.

Базирана в Истанбул, коалицията, която обединява множество опозиционни групи, е смятана като един от най-значимите представители на сирийската опозиция, но тя така и не може да постигне единство. Освен това в Сирия нейната легитимност не е призната от някои опозиционни групировки.

В събота коалицията гласува с 58 гласа “за” срещу 14 “против” и двама въздържали се да участва в конференцията в Монтрьо, както и в последващите я преговори между опозицията и режима в Женева. Но 45 нейни членове отказаха да участват във вота, а Сирийският национален съвет (СНС), нейният най-важен съставен елемент, в крайна сметка в навечерието на откриването на конференцията обяви, че няма да участва.

“Идеята за самата конференция е грешка”, заяви неотдавна членът на СНС Самир Нашар. Според него Женева 2 се опитва да сближи позициите на сирийския режим и на опозицията, като ги поставя на равна нога.

“Международната общност няма какво да предложи, за да промени нашата позиция”, допълни Нашар.

Според Салам Шайх, директор на Центъра Брукингс в Доха, оттеглянето на СНС е стратегическо и му позволява да се защитава в случай на провал на диалога.

“Ако коалицията си разбие главата в преговорите, има различни групировки, които правят какви ли не маневри, за да застанат начело на сирийската опозиция”, казва той.

“Това е една от основните причини за възприетата от СНС позиция”, допълва експертът.

Според него СНС и сирийските Мюсюлмански братя, които са част от СНС, са запазили четирима членове в коалицията, което им позволява да не бъдат изолирани, ако разговорите доведат до истински диалог.

Оттеглянето на СНС не е голяма изненада заради неговото противопоставяне от доста време на провеждането на конференцията.

Основното препятствие пред мирните преговори е очевидното различие в гледните точни между опозицията и режима относно бъдещето на Башар Асад.

Сирийското правителство твърди, че и дума не може да става да се говори за оттегляне на президента, но за лидера на коалицията Ахмад Джарба конференцията трябва да бележи повратна точка в битката за свалянето на президента.

“Преговорите на Женева 2 имат единствената цел да удовлетворят стремежите на революцията и преди всичко да отнемат на палача Асад всичките му правомощия”, заяви в събота Джарба.

Но коалицията отива в Женева без да е постигнала никакви отстъпки, които искаше в замяна на участието си в преговорите, а именно отварянето на хуманитарни коридори и освобождаването на затворниците, въпреки известен напредък по последния въпрос.

“Ние искаме създаването на правителство на прехода да бъде основната точка в дневния ред на конференцията и това фигурира и в писмото, с което генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ни кани да участваме в нея”, заяви говорителят на коалицията Луай Сафи.

Очакванията относно Женева 2 си остават слаби в самата опозиция, която се страхува, че в крайна сметка конференцията би могла да предостави повече легитимност на режима. Но според Сафи опозицията няма да допусне това.

Коалицията е изправена освен това пред въпроса за своето влияние във вътрешността в Сирия, където множество бунтовници я упрекват, че води удобен живот в Истанбул и отхвърлят властта й.

Миналата седмица дипломатически източник посочи, че представители на четири бунтовнически формации са се събрали в Турция за паралелни дискусии относно участието в днешната конференция.

В събота Сафи посочи, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване