01/24/14 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Сочи - разруха зад олимпийските фасади

Асошиейтед прес

Скритата страна на Олимпиадата в Сочи. Снимка: от тв екрана

Блестяща нова магистрала за 635 милиона долара в покрайнините на Сочи минава край рушащ се жилищен блок, на чийто покрив стои плакат с червен надпис “SOS!”.

Обитателите на улица “Акациите” 5а от години живеят без течаща вода и отходна канализация. Строителните работи за зимните олимпийски игри през 2014 г. направиха живота им още по-тежък: новата магистрала ги отряза от центъра на града. Дори външната им тоалетна трябваше да бъде съборена, понеже беше преценено, че е твърде близо до новото шосе и загрозява гледката.

Тази мизерия е само едно от многото проявления на една скрита тъмна страна на града домакин на зимната олимпиада следващия месец, която се провежда в съседство със своите бляскави нови строителни проекти, покровителствани от президента Владимир Путин като символ на превръщането на Русия от нефункциониращ съветски левиатан в успешна съвременна икономика.

Докато държавната телевизия изпраща камерите си да снимат луксозните молове, спретнатите стадиони и високоскоростните релсови връзки, хиляди обикновени хора в Сочи са заринати от мръсотия и екологични отпадъци: има селяни, които живеят до незаконно депо за отпадъци, пълно със строителни остатъци от олимпийските строежи, има семейства, чиито домове се сриват, граждани, които страдат от хронични спирания на тока въпреки обещанията за подобряване на електроснабдяването.

Путин рекламира игрите в Сочи, които започват на 7 февруари, като уникална възможност за привличане на инвестиции в черноморския курорт и за подобряване на жизнения стандарт на 350 000-те му жители. Припомняйки си тези обещания, много жители на района, уморени от годините, преживени насред на най-големия строителен обект в съвременната история на Русия, казват, че все още очакват животът им да се подобри и посочват серия от негативни ефекти.

“Всички очакваха олимпиадата”, казва Александра Кривченко, 37-годишна майка на три деца, живееща на ул. “Акациите”. “Не ни беше хрумвало, че ще ни оставят натикани насред федерална магистрала!”

Хората на други места в Сочи и в околните села наблюдаваха как качеството на техния живот се влошава заради олимпийските строежи. В село Ахщир жителите се оплакват от незаконно депо за отпадъци, управлявано от един от контракторите за олимпиадата, който е замърсил въздуха и една рекичка, която захранва Сочи с вода. Отпадъците от друго незаконно депо в село Лу са се свлекли в поток, който се влива във вече замърсеното Черно море.

В село Мирни, съвсем близо до Олимпийския парк, вибрациите от минаването на камиони са увредили основите на къщи и са станали причина те да започнат да потъват. Точно срещу железопътните релси близо до блока на ул. “Акациите” друга многофамилна жилищна сграда е заплашена от наводнение, след като наблизо бил изграден свързан с олимпиадата път.

Жителите на Сочи освен това се оплакват от повсеместни екологични щети, включително унищожаване на гори и замърсяване на река, вливаща се в морето. Близо до Олимпийския парк популярен пясъчен плаж беше застлан с паваж, за да се изгради пристанище, което така и не беше построено.

Зимните олимпийски игри трябваше да се превърнат във витрина на възхода на Русия след колапса на Съветския съюз преди две десетилетия. От мрачни санаториуми към бляскави ски курорти. От открити пазари с дрехи-менте към бутици, пълни с международни марки. Когато кореспондент на Асошиейтед прес миналата година запита кмета на Сочи какво в града се е променило към по-добро, Анатолий Пахомов започна да разказва за новия търговски център и за магазина на “Луи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване