01/27/14 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган и опозицията - взаимни обвинения в корупция

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган размаха в неделя по думите му досие с обвинения в корупция срещу високопоставен опозиционен лидер, вдигайки мизата в политическата битка след започналото разследване за корупция, засегнало собственото му правителство.

Мустафа Саръгюл, основният кандидат на опозицията за кмет на Истанбул, опроверга обвиненията като “непочтена пропаганда” в Туитър. По-рано той беше казал, че всички обвинения срещу него са били разследвани и отхвърлени.

Ердоган се появи на живо в телевизионно предаване, държейки копие на нещо, което той описа като доклад, изготвен от собствената партия на Саръгюл, където по думите на премиера са описани “неуместни” действия на Саръгюл по времето, когато е бил кмет на истанбулската община Шишли. “Има корупция във връзка с разрешителни за строителство”, каза Ердоган, говорейки за обвиненията в доклада.

“В община Шишли, като се започне от кмета на Шишли, са си затваряли очите и са улеснявали незаконно строителство. Всичко това е тук в досието. Те са сътрудничели на строителната мафия. В замяна на подкупи, осигурявайки си изключително нечестни приходи”.

Саръгюл е кандидат в местните избори, насрочени за 30 март, които се смятат за тест за популярността на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган на фона на все по-разрастващия се корупционен скандал и масовите антиправителствени протести през юни.

“Непочтената пропаганда е игра за губещи. Не може да спрете мощния ни поход със злословия и клевети”, написа Саръгюл в профила си в Туитър. “Разбирам вълнението на министър-председателя. Това е паниката на губещия, той има спъваща причина”.

Народнорепубликанската партия на Саръгюл обвини Ердоган в тормоз и поиска от него да оповести публично всички обвинения, когато той заплаши още в петък да покаже досието.

Министър-председателят на Турция отбягва обвиненията в корупция срещу членове на вътрешния му кръг след полицейското разследване, което излезе наяве миналия месец.

Ердоган твърди, че операцията, при която бяха арестувани трима синове на министри от кабинета и бизнесмени, близки до правителството, е заговор срещу Партията на справедливостта и развитието, която е на власт от 2002 година.

В отговор премиерът махна хиляди полицейски служители и около 120 прокурори от постовете им и ги преназначи и чрез законови промени засили контрола си върху правосъдието.

Ердоган обвинява още Народнорепубликанската партия, че оказва морална подкрепа на тези, които стоят зад доказателствата за корупция.

Министър-председателят каза, че обвиненията срещу Саръгюл са били отправени в доклад, изготвен от Народнорепубликанската партия през 2004 година.

57-годишният Саръгюл напусна Народнорепубликанската партия през 2005 година, след което се върна в нея в края на 2013 година, за да се бори за най-високопоставеното място в Истанбул - пост, заеман от Ердоган през 90-те години.

Ердоган отрече в неделя да е имал някаква роля в решението на банковия регулатор този месец да бъде конфискувано цялото имущество на Саръгюл заради неизплатен заем от 90-те години. Той каза, че регулаторът е действал въз основа на нова информация.

Ердоган отхвърля, описвайки ги като слухове, обвиненията, че съпругата му Емине има няколко бизнеса, както и медийните публикации, че синът му и неговата съпруга са замесени в престъпления.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване